Zalaegerszeg

2014.10.07. 16:25

Pár ezer forintot érő darázsvita

Zalaegerszeg – Darazsak költöztek a Csány téri társasház második emeletére. Eltávolításuk költségét kifizette az a lakó, akinek a szellőzőjében is megtelepedtek a rovarok, ám úgy gondolja, a számlát háznak kellett volna kiegyenlítenie.

Arany Gábor

– Röpködtek a darazsak nagy rajban, alig lehetett tőlük végig menni a folyóson, veszélyes volt eljutni a lakásokhoz is. Kezdtek már beköltözni a szellőzőbe és megjelentek a lakásomban is  – mutatta a második emeleti nyitott függőfolyóson Binder Lajosné az azóta már sűrű hálóval lezárt nyílást. – Szóltam a közös képviselőnek, hogy intézkedjen a darazsak kiirtásáról, mert ez veszélyezteti az itt élőket – mondta Binderné úgy idézte fel a továbbiakat, hogy a szakembert a közös képviselő hívta ki, s közölte, mivel ő nem lesz otthon a munkálatok idején, a társasház nevére kiállítandó számlát fizesse ki Binderné. A rovarok eltávolítása megtörtént, a lakó a közös képviselőnek átadta a 6665 forintról szóló számlát, amit pár nap múlva visszakapott, de a pénzt azóta sem fizették ki neki. Az ok: a számvizsgáló biztottság vezetője, Molnár Ferenc megtiltotta, mert úgy látja, a lakáson belüli problémáról volt szó. Ez esetben pedig a tulajdonost terheli a felmerült költség.

Binderné mutatja szellőzőjét, ahová a darazsak beköltöztek

A történethez tartozik, hogy Binder Lajosné panaszt tett a járási hivatalban, ahonnan levele a társasházak törvényes működését ellenőrző jegyzőhöz került. Érdemi intézkedésre ez ügyben  azonban ő sem jogosult, lévén polgárjogi vitáról. Dr. Kovács Gábor jegyző lehetőségként említette meg levelében, hogy a lakó jogalap nélküli gazdagodásra hivatkozva indíthat eljárást a társasház ellen.

Munka közben a rovarirtó szakember (Fotók. Arany Gábor)

Erre Molnár Ferenc érdeklődésünkre úgy reagált, hogy szerinte a jegyző nem minden körülményt ismert, amikor levelét megírta. Kérdésünkre a számvizsgáló bizottság elnöke hosszasan fejtegette, hogy a darazsak hol keresnek maguknak helyet a fészeképítéshez, valamint azt, hogy ezek a rovarok csekély veszélyt jelentenek. Ahogy fogalmazott: együtt lehet velük élni. Válaszának lényege azonban az volt, mivel a darazsak a fészekrakáshoz a Binderné lakásába vezető szellőzőben kerestek helyet, ezért eltávolításuk sem a társasház kötelessége, így nem fizethető a közös költségből sem. Molnár Ferenc elmondása szerint ő ezt már a rovarok kiirtása előtt közölte a közös képviselővel és a lakóval is, ennek ellenére a számlát a társasháznak címeztette Binderné. Ennek kifizetésétől viszont akkor is és most is elzárkózik, szögezte le. Hasonlatként mondta, a bejárati ajtó külső kilincsének javítását se a társasház fizeti ki, pedig az is a folyosón van...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!