Zalaegerszeg

2016.09.01. 14:03

Zsolnay-ügy; napoltak az önkormányzat kizárását tárgyaló perben

Zalaegerszeg - Nem született ítélet a Zalaegerszegi Törvényszéken a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. és a pécsi önkormányzat perében, mert dr. Adorján Csaba bíró október 17-re elnapolta a tárgyalást.

Arany Gábor

A Zsolnay Zrt.-ben  kisebbségi tulajdonos, két elsőbbségi részvényt birtokoló pécsi önkormányzat kizárását a szír-svájci többségi tulajdonos, Bachar Najari kezdeményezte ez év áprilisában több okot is megjelölve.  A bíróság az önkormányzat tagsági  jogát július 13-án felfüggesztette.  A szeptember  elsején,  csütörtökön  megtartott újabb,  három órás tárgyaláson az alperes  önkormányzatot képviselő dr. Papik Dénes a per megszüntetését kérte azzal indokolva,  hogy a kizárási ok megszűnt,  mert a város eladta az általa alapított Ledina Kerámia Kft.-t.  Ez volt az a cég,  amivel a Zsolnay szerint  konkurenciát teremtettek a porcelánmanufatúrának és  száznál  több dolgozójukat csábították át a Ledinához.  A per megszüntetésére irányuló indítványt a bíró elutasította. Ezek után azt kérte dr.  Papik Dénes,  hogy a tagsági jog felfüggesztését szüntesse,  változtassa meg,  helyezze hatályon kívül a bíróság,  mert okafogyottá vált.  Ez is elutasíttatott. Ezt követően sorba vették azokat az okokat,  amelyek a felperes Zsolnay Zrt.  szerint megalapozzák a kizárást.  Jogi képviselőjük,  Kucseráné dr.  Bodnár Emese egyebek mellett arra hivatkozott,  hogy az önkormányzat megsértette a szindikátusi szerződést,  nem teljesítette kötelezettségeit.  Az alperes képviselője szerint viszont a többségi tulajdonos magatartása hiúsította meg az együttműködést. Tegnap tárgyalták  a Zsolnayban 19 százalékot birtokló pécsi vagyonkezelő holding kizárására irányuló keresetet is.  Ebben a perben az előzőhöz hasonló érvek hangzottak el. Ezen a tárgyaláson  sem született ítélet, folytatás októberben.  A vagyonkezelő holding tagsági viszonya azonban nincs felfüggesztve,  bár ezt is kezdeményezte korábban a Zsolnay Zrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!