Zalaegerszeg

2015.04.20. 17:39

A hét szentje: Szent Adalbert (957-997)

Zalaegerszeg - Adalbert életpéldája jól tükrözi, hogy a szentek sorsa sem könnyű és nehézségektől mentes, nemcsak a sikeres és biztonságos emberi élet tekintetében, hanem még az életszentségben való előrehaladásban sem - fejti ki Stróber László zalaegerszegi apátplébános.

Zalai Hírlap

Adalbert Csehországban született. A magdeburgi dóm híres iskolájában végezte tanulmányait. Pappá szentelése után hazatért Prágába. Érseke halála megrendítette s indította belső megtérésre. 983-ban püspökké szentelték. Szerényen, visszahúzódóan, a kolostor csendjére vágyakozó lélekkel végezte az egyházkormányzat nehéz feladatát. Lelkipásztori kudarcai miatt a kor pogány szokásait nem sikerült megfékeznie elhagyta egyházmegyéjét, és Rómába ment, hogy a pápától felmentését kérje a püspöki teendők alól. Rómában belépett az egyik bencés kolostorba. A boldog magányban eltöltött éveket megszakította a pápa parancsa: térjen vissza Prágába és vegye át püspöki székhelyét. Egyházkormányzati tevékenysége azonban ekkor is kudarcot vallott.

A szent prágai szobra.

Ekkor jött át Magyarországra, 994-995-ben, itt találjuk a magyarokat térítő misszionáriusként. Szent István királyunk nevelője lett. Megkeresztelte Géza fejedelmet és István királyunkat. Majd ő bérmálta meg, s imádságos, szent életével magyar népünk apostolává formálta szent királyunkat. A császár és a pápa sürgetésére harmadszor is megpróbálta átvenni püspöki székhelyét Prágában, ezúttal is sikertelenül. A litvánok megtérítésére készült és útja közben érte a vértanúhalál. Gnezóban temették el, majd szentté avatása után Prágába vitték földi maradványait. Prohászka püspök így idézi elénk szent Adalbertet: Az isteni gondviselés a magyarokhoz vezette, hogy Krisztus édes igája alá hajtván a királyt, meghódítsa népét is. Most tűnt fel, mily nagy Adalbert, s hogy mennyit bír, aki előbb ingott, panaszkodott és sírt tehetetlensége és sikertelensége fölött. Isten eltöltötte őt, miután megtörte. Kiszemelte őt arra, hogy a magyar népet ő keresztelje meg, s hogy előbb egyes lelkekkel is alig boldogult, most népeket hódítson meg Krisztusnak .

Sikerekre, eredményekre vágyunk még a lelki életben is. Adalbert példája megmutatja, hogy előfordulhat: a Lélek éppen kudarcainkon keresztül vezet közelebb Istenhez, saját gyöngeségünk válik Isten erejévé bennünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!