Zalaegerszeg

2015.06.22. 09:40

A hosszú távú célok közt van a napenergia hasznosítása is

Zalaegerszeg - A botfai városrészben található Mindszenty Ifjúsági Ház a környezeti nevelés otthona, az tehát a minimum, hogy az intézmény maga is élen jár a mindennapi energia-takarékosságban.

Varga Andor

Így gondolja ezt a házat vezető biológus, dr. Illyés Zoltán, aki a turistaszállóként is működő egykori Hüvös-kastélyban olyan apró praktikákat igyekszik terjeszteni, amiket a vendégek aztán otthon is „bevethetnek".

Dr. Illyés Zoltán és az esővizes hordó. Még csak öntöznek belőle. Fotó: Varga Andor

– Hosszú távra nagy álmaink vannak persze, napkollektorokról, az esővíz széleskörű felhasználásáról – mondta Illyés Zoltán. – Ehhez képest az első lépések kicsik, de valahol el kell kezdeni, egyelőre erre volt lehetőségünk. Az esővizet már régóta gyűjtjük, de megfelelő kezelés híján egyelőre csak öntözésre használhatjuk. Ugyanakkor a házban minden fényforrást lecseréltünk LED-es izzóra, amitől a villanyszámla jelentős csökkenését várjuk. A csapokra pedig különleges betéteket kerültek. Ezek buborékosítják, és ezzel „dúsítják" a vizet, aminek nyomán kézmosáshoz, zuhanyzáshoz sokkal kevesebb is elég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!