Zalaegerszeg

2017.03.29. 14:08

A húsvéti istentiszteleten ismét megszólal az evangélikusok orgonája

Még szerelik, de a teljes felújítás után hamarosan megszólal a zalaegerszegi evangélikus templom orgonája.

Hajdu Péter

A karzaton, ahol szerdán délelőtt jártunk, még feltárulkozva mutatta belső szerkezetét a hangszer. Csövek, sípok, ezernyi alkatrész. De nem kell sokáig várni. A felújítást végző BKM Orgonaüzem alvállalkozója, Laukó Levente orgonakészítő szerint egy-két hét alatt összeáll a hangszer, a húsvéti istentiszteleten már bezengi a templom terét.

Már folyamatban van  az orgona összeállítása, képünkön Laukó Levente egy sípot ad fel munkatársának
Fotó: Katona Tibor

Az Angster József és Fia gyárában Pécsett készült orgona 110 év körüli, pneumatikus vezérlésű hangszer. Mint a szakember elmondta, számos hibája volt már, de a legnagyobb az, hogy nyáron, amikor a levegő felmelegedett és megváltozott a sűrűsége, bizonyos sípok elnémultak. Ezért a teljes generálfelújítása mellett döntöttek, sok alkatrészét újra gyártották.

Zsugyel Kornél evangélikus lelkész elmondta, nagyon várják, hogy megszólaljon a hangszer, mivel az evangélikus egyház éneklő egyház, az istentiszteleteik fontos része az orgonával való együtt éneklés. Terveik között szerepel a zenei élet megújítása, eztán zenés áhítatokat is tartanak majd. Egyúttal közölte, hogy április 23-án, a vasárnapi istentisztelet alkalmával tartják az orgonaavató koncertet, Dankos Attila orgonaművész fellépésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!