Zalaegerszeg

2015.09.18. 14:58

A járműhajtás jövőjéről

Zalaegerszeg - Az elektromos hajtású autók csak akkor kímélik a környezetet, ha nem fosszilis erőműből származó árammal töltik az akkuikat.

Arany Gábor

A jelen helyzet azonban nem ez, ahogy erről dr. Emőd István, a műszaki egyetem közlekedési és járműmérnöki kara nyugalmazott docense beszélt pénteki előadásában a mobilitás hét programjaként megtartott CIVINET találkozón az egerszegi Arany Bárány Szállodában. Mivel a hagyományos erőművek még Európában is jelentős részét adják a villamosenergiának, a kontinensen használt elektromos autók közvetett fajlagos CO2 kibocsátása nem jobb egy modern, kis űrméretű dízelnél. Az alternatív járműhajtásokat összehasonlítva rámutatott, azonos távolságra való eljutáshoz a legkisebb tömegű üzemanyag és hozzávaló berendezés a benzines, gázolajos járművekhez szükséges. Az elektromos hajtás esetében ez a tömeg hússzor többet nyom, az üzemanyagcelláknál pedig háromszoros a különbség. Amerikai prognózisok szerint három évtizeden belül ez utóbbiak fogják uralni a közúti közlekedést, annak ellenére, hogy a hidrogént használó tüzelőanyagcellás jármű összhatásfoka 40, míg az elektromosé 86 százalék. A napjainkban mind jobban terjedő hibridjárművekről szólva kitért rá: az elektromos energia tárolásának új és hatékonyabb eszköze az akkumulátor helyett a szuperkondenzátor, amit már buszoknál használnak is.

Dr. Emőd István a járműhajtásokat vetette össze előadásában. Fotó: Arany Gábor

A találkozó másik előadásán dr. Varga István, a műszaki egyetem dékánja a közlekedésirányítás jövőjét vázolta fel. Mint mondta, az informatikát, az okos eszközöket felhasználva forgalomszervezéssel sokkal olcsóbban lehet e téren fejlődést elérni, mint beruházásokkal, mégis általában az utóbbin gondolkodnak a döntéshozók.

A mobilitás napok programja ma a pláza előtt folytatódik, délután az elektromos járműveket mutatják be. Az érdeklődök itt az önkormányzat által összeállított kérdőíven közlekedési szokásaikról is nyilatkozhatnak; a válaszadók városi rollert nyerhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!