Zalaegerszeg

2017.05.08. 15:40

A jegesedés ellen valami mással

Zalaegerszeg - Április végén rendezték meg a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) azt a versenyt, amelynek keretében a környezetvédelemmel, a társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos megoldásokat vártak a jelentkező egyetemi csapatoktól.

Arany Horváth Zsuzsa

A megmérettetésen részt vett a BGE Gazdálkodási Kara Zalaegerszeg csapata is, ők a Budapest Airport által felvetett (a jégtelenítés környezetvédelmi problémája) témakörre kerestek megoldást. (A kiindulási probléma szerint a hőkülönbség miatt a repülőgépeken kicsapódott jeget nagy koncentrátumban káros glikollal oldják fel, ami a folyamat során visszakerül a folyóvizeinkbe.) A csapat javaslatai: szigetelt hővezető fűtőszál, vagy a Susterra nevű, a NASA által fejlesztett anyag, melynek más a kémiai felépítése, vagy a Forma1-ben is használt melegítő paplan, vagy a glikol geotermikus szivaccsal való összegyűjtése tároló medencébe.

A prezentáción dolgozik a GKZ csapata: Herczeg Hajnalka, Smalekker Vivien, Tirner Dorina, Kovács Kornélia és Gömböcz Zoltán

A zalaegerszegi kar hallgatói tehát több megoldást is vázoltak, a feladatot jól teljesítették, így az összesített versenyben a harmadik helyet szerezték meg. A versenyző diákok felkészítését Balázsné dr. Lendvai Marietta és Zsupanekné dr. Palányi Ildikó főiskolai docens segítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!