Zalaegerszeg

2016.07.17. 14:50

A jól látható utcanevek, házszámok segítik az eligazodást

Zalaegerszeg - Nemcsak idegen városban, de saját lakóhelyünkön is megesik, hogy gondot okoz megtalálni egy-egy konkrét címet, mert az utcanevek és házszámok bújócskát játszanak velünk.

Magyar Hajnalka

Különösen autóból nehéz a tájékozódás, az ember nyakát nyújtogatva, fejét kapkodva keresi a bukszusok mögé bújó, vagy nemes egyszerűséggel hiányzó táblákat.

Néhány éve azonban örvendetes jelenség ütötte fel a fejét a megyeszékhely társasházainál. Méretes betűk és számok segítik céljához érni az utazót, mégpedig a falakra festve.

- Több városrészben is találni már jó példát, aminek elterjedését szövetségünk is szorgalmazza - mondja Plecskóné Kramarics Piroska, a Lakásszövetkezetek Zala Megyei Szövetségének elnöke. - Mi is tudjuk, milyen bosszantó, ha hiányzik az eligazodáshoz az információ, ezért a felújítások alkalmával mindig javasoljuk a lakóközösségeknek, hogy a szabad falfelületekre festessék fel a címet. Legtöbbször a ház színeivel harmonizáló, de kontrasztos árnyalattal kerülnek fel a már messziről, és járműből is jól olvasható utcanevek.

Mint elmondja, nem is szükséges ehhez megvárni egy nagyobb felújítást, egyszerű sablonnal bármikor felvihető a kívánt felirat. Az alkalmazott festék ugyanúgy időjárásálló, mint a falakon alkalmazott, így attól sem kell tartani, hogy kifakulnak a betűk, számok. Ha mégis kopnának, vagy más ártalom érné őket, a javítás szintén nagyon egyszerű. Nemcsak praktikus ez a megoldás, de talán a legolcsóbb is. Hozzátette még, hogy az ilyen jellegű kezdeményezéseket mindig egyeztetik a városi főépítésszel.

Gecse Péter alpolgármester a témához kapcsolódva elmondta, a város településképi bejelentési eljárásról szóló rendeletének is az volt a célja, hogy a zalaegerszegiek partnerek legyenek lakóhelyük megszépítésében, otthonosabbá alakításában. E példák is azt mutatják, a jó kezdeményezések követőkre találnak, az életrevaló ötletekre van fogadókészség.

Képeinken megyeszékhelyi példákat örökítettünk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!