Zalaegerszeg

2015.09.07. 17:19

A legszebb éveitek - kezdődik a felsőoktatási tanév

Zalaegerszeg - Főiskolai évnyitó ünnepségek jelezték tegnap, hogy a városban is elindult az új felsőoktatási tanév.

Arany Horváth Zsuzsa

Ha össze akarsz jönni valakivel, akkor menj főiskolára, ha tanulni akarsz, menj be a könyvtárba . Frank Zappa fogalmazta ekképp a főiskolás lét lényegét, amit a BGF zalaegerszegi gazdálkodási karának tanévnyitóján Vadvári Tibor, a fogadó város alpolgármestere idézett fel a 195 elsőéves hallgató, a kar vezetése, oktatói gárdája előtt. A világhírű zenész üzenete mutatja, a komoly tanulás, sikeres diplomaszerzés mellett egyben a fiatalok legszebb éveit is jelentheti a főiskolai élet. Ez alkalommal ösztöndíjak is gazdára találtak: Mazúr Tímea, Kártyás Krisztina, Simon Tamara, Mándli Eszter, Kovács Roland, Török Evelyn, Major Emil lett így az elsősök példaképe. A tanévet Lambertné Katona Mónika megbízott dékán nyitotta meg, majd az anyaintézmény tudományos rektorhelyettese, dr. habil Solt Katalin arról szólt, a Budapesti Gazdasági Főiskola fejlődő karának hallgatóivá váltak az elsőévesek, ráadásul esély van arra, hogy amikor végeznek, már egyetemi ranggal büszkélkedhet a BGF. A tanévnyitó is bizonyította a világ kihívásaira való gyors reagálási képességet, hiszen bejelentették, a kar startup cég, az ILEX System Zrt.-vel együttműködve, az általuk fejlesztett szoftverre alapozva oktat vállalati jogi folyamatelemzést elsőként az országban.

Elsőévesek a BGF zalaegerszegi gazdálkodási karának tanévnyitóján: Kállay Olivia (Budapest), Gaál Enikő (Szombathely), Soós Tamara (Pinkamindszent), Sólyom Friderika (Körmend), Simon Titanilla (Lenti), Szakály Alexandra (Nagykanizsa). Fotó: Katona Tibor

Este hat órakor sajtótájékoztatót is tartottak az új együttműködésről. Az ILEX Systems Szolgáltató Zrt. és a BGF Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg a magyar felsőoktatásban elsőként alakított ki olyan együttműködést, amelynek révén a cég innovatív szellemi kapacitása a főiskolai oktatásban is hasznosul. A kar hallgatói egyedi lehetőségként ismerkedhetnek meg és próbálhatják ki a vállalati jogi szolgáltatások terén egyedülálló infokommunikációs technológiák által támogatott felhő rendszerű szolgáltatásokat. Dr. Ritter Marianna, az ILEX Systems Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója, Pongrácz Ferenc, az IBM délkelet-európai üzletágának fejlesztési igazgatója, dr. Solt Katalin főiskolai tanár, a BGF tudományos rektorhelyettese és dr. Szekeres Diána főiskolai docens avatott a részletekbe. Kiderült, a gazdasági jog tantárgy keretein belül szerezhetnek a hallgatók ismereteket azokról a vállalatirányítási folyamatokról, amiket az ILEX-alkalmazások segítenek. Többek között szerződések, fizetési meghagyások, jogi peres utak indítása válik gyorsabbá a cég által fejlesztett programok segítségével, amelyek között már most 122 féle funkció található.

Tegnap tartotta ünnepélyes tanévnyitóját a PTE Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központja is. A 26. tanév örömteli újdonsága számukra, hogy ismét emelkedett a hallgatói létszám. Ezt tükrözi, hogy az ápolás és betegellátás alapszak gyógytornász szakirányon 102, egészségügyi szervező alapszakon pedig 11 elsőéves hallgató kezdheti meg tanulmányait.

Az ünnepségen részt vett a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának vezetősége, tanári testülete, valamint a szakma és a közélet számos képviselője. Elsőként Velkey Péter, a polgármesteri hivatal humánigazgatási osztályvezetője köszöntötte a fiatalokat. Mint mondotta, pontosan tudja, milyen érzés egy idegen városban megkezdeni a felsőfokú tanulmányokat, de reméli, számos pozitív élmény kötődik majd életük e meghatározó szakaszához. Annál is inkább, mivel Zalaegerszeg elkötelezett partnere a felsőoktatásnak, alapvető érdeke, hogy hosszú távú, stabil, magas szintű képzésnek adjon helyet. Dr. Betlehem József, az egészségtudományi kar dékánja arra hívta fel a figyelmet, hogy ettől a tanévtől mind a gyógytornász, mind az egészségügyi szervező hallgatóknak módjában áll mesterképzésre is jelentkezni. Kiemelte, sosem volt ekkora szükség jól képzett egészségügyi szakemberekre. Az itt tanulók biztos életpályán indulhatnak el, korszerű tudásanyaggal felvértezve. Ennek érdekében folyamatos a tananyag megújítása, digitalizálása. A képzés gyakorlati és infrastrukturális háttere ugyancsak biztosított a megyei kórház és az egészségbiztosító jóvoltából. Dr. Csidei Irén, a képzési központ igazgatója örömének adott hangot, hogy soha nem volt még ennyi fiatal a főiskola épületében, idén 405 hallgatóval kezdik meg a tanévet. A diákok előtt álló időszak nem csak a tanulásról szól majd, így mindenkit arra kért, próbáljanak meg élni, s nem visszaélni az előttük megnyíló szabadsággal.

Ezt követően dr. Oláh András dékánhelyettes vezetésével az elsőévesek fogadalmat tettek. Az ünnepség keretében dr. Betlehem Józseftől köztársasági ösztöndíjat vehetett át Németh Hedvig Rebeka, Kondákor Brigitta és Háberl Klaudia. Nagy András, a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány kuratóriumának elnöke pedig ösztöndíjat adott át Bedő Istvánnak és Tóth Péter Zoltánnak. Végezetül Elmer Diana, a HÖK elnöke beszélt röviden a hallgatói önkormányzat életéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!