Zalaegerszeg

2015.05.24. 14:51

A néptánc pünkösdi ünnepe Zalaegerszegen

Vasárnap délelőtt a Városi Művelődési Központban rendezték meg a III. Zala Megyei Gyermek Néptánc Szóló Versenyt, amely - ahogy szombaton a verbunkverseny - a Zalai Táncegyüttes által szervezett két napos, hagyományőrző folklórfesztiváljába illeszkedett.

Arany Horváth Zsuzsa

A közel ötven, Lentiből, Zalaszentgrótról, Nagykanizsáról, Zalaegerszegről és környékéről érkezett résztvevő három kategóriában versengett a gyöngyös-necces és a pörgekalapos díjakért, előbbit a lányok, utóbbit a fiúk kapták a zsűritől. A díjakat Rácz Petra a Zalai Táncegyüttes elnöke adta át a gyerekeknek.

- A zalaihoz fogható, a  szisztematikus táncpedagógiai munkát bemutató és értékelő verseny nincsen az országban - mondta lapunknak Dísz téren lezajlott a díjkiosztó után Melczer István, a zsűri elnöke, a Somogy Táncegyüttes művészeti vezetője, aki 2002-ben fejezte be az aktív táncos működését.

- Nem volt kötelező produkció a versenyen, minden művészeti iskola a saját tantervéből választott. A zalai, somogyi táncok mellett láthattunk erdélyi, székely dialektusokat is. A feladat kihívás a fiataloknak, a csoportos tánc mellett ez alkalommal megmutathatták egyéni képességeiket, hiszen egyedül vagy párban léptek elénk és a szülőkből álló profi közönség elé. A néptánc individuális műfaj, ebben a verseny során kipróbálhatják magukat, a siker pedig továbblendíti őket, magyarán, a tehetséggondozás szempontjából is nagyon fontos vállalás a zalai szervezőké. Arra hívnám fel a zalaiak figyelmét, hogy éljenek minél többen ezzel a versenylehetőséggel, ugyanis sokat ad a gyerekeknek egy ilyen alkalom.

A legjobbak - összesen 30 díjat osztottak ki - az eredményhirdetés után gálaműsort rögtönöztek a Dísz téren összegyűlt érdeklődőknek, amihez a megyeszékhelyi zenekar, a Gyéres Műhely szolgáltatta a zenét.

- Erdélyi gyökerei vannak a családomnak, a szüleim szorgalmazták, hogy táncoljak, ami kedvemre való elfoglaltság - mondta érdeklődésünkre a lenti Kerka Táncegyüttesben ügyeskedő 15 éves Holányi Ákos, a győztesek egyike, aki a Maros és a Küküllő összefolyásánál, Nagyenyed közelében fekvő Magyarlapádi férfitáncokat kedveli legjobban, ez látszott is a fellépésén: paladkai sűrűt és korcsos táncot adott elő. Szeretne minél többet megtanulni a néptáncok közül, de egyelőre a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnáziumban folytatott tanulmányai a legfontosabbak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!