Zalaegerszeg

2015.09.07. 14:20

A szakmák világbajnokságán - Két fiatal képviselte a megyét a Sao Paolo-ban megrendezett világversenyen

Zalaegerszeg – A WorldSkills-en, a szakmák világbajnokságán Sao Paolo-ban augusztus 11-16. között 63 ország 1200 versenyzője mérte össze tudását. Magyarországot 14 fiatal képviselte, közülük ketten zalaiak voltak.

Hajdu Péter

A keszthelyi Mózer Gergely épületasztalosként erősítette a magyar faipari csapatot, s 500 pontos eredményéért Kiválósági Érmet vehetett át. Gergely a soproni Róth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégiumban tanulta a szakmát, érettségizett, felvették a Nyugat-Magyarországi Egyetemre, de halaszt. Előbb számára fontosabb szakmai célokat akar elérni.

– Tavaly a franciaországi Lille-ben, az Európa Bajnokságon aranyérmet szereztem, amivel kvalifikáltam magam a világbajnokságra, a World Skills-re, ahová a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nevezett be, és a kamara szervezésében utazhattam ki a magyar csapat tagjaként – említi az előzményeket.

Gergely azt mondja, az utazás és a szakmai verseny külön-külön is óriási élmény volt. – Egyéni versenyzőként indultam, a versenyprojektem két modulból állt. Az egyikben egy lapos keretet, ajtó- vagy ablakszerkezetet kellett készítenem. Nem volt benne derékszög, inkább íves megoldások. A másik versenymodulom pedig egy úgynevezett háromdimenziós projekt volt. Ez egy hordozható fellépő, tulajdonképpen a térben elhelyezett fa lépcsők, támasztékkal. A kitűzött versenyfeladatokra előre jelentkezni lehetett, de közvetlenül a verseny előtt a szakértők változtatásokat kértek minden esetben. Így legalább harminc százalékban megváltozott az én feladatom is. A szakma legnehezebb fogásai szerepeltek a munkában, igazából nem is lehetett rá előre felkészülni – mondta a követelményekről.

Mózer Gergely: A technikusi vizsga után a francia mesterlevelet szeretném megszerezni, aztán itthon fogok tovább dolgozni

De honnan a szakmaválasztás? Gergely egyértelműen az édesapját említi meghatározóként, akinek az asztalosműhelyében már gyerekként sok mindent megtanult, legfőképp a fa szeretét.

– Érettségi után a Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Szakára jelentkeztem, ahová fel is vettek, de lehetőség van a félévek halasztására – ugrottunk egy nagyot az időben. – Előbb szeretném megszerezni a technikusi képesítést. Franciaországban megismerhettem az ottani mesterképző iskolát, jártunk tavaly az egyik intézményében. Nagyon megfogott az ő szakképzésük, ami nagy arányban a gyakorlatot helyezi előtérbe, és nagyon magas színvonalon. A versenyeredményeim alapján megkaphatom itthon a mesterlevelet, amit minél előbb szeretnék kiváltani. Terveim szerint a technikusi oklevél megszerzését követően Franciaországba utazom, ott szeretném elvégezni a mesterképzőt. De a folytatást mindeképpen itthon tervezem. Munkába állok, vagy valamelyik komolyabb cégnél, vagy édesapám vállalkozását viszem tovább – számolt be terveiről lapunknak a fiatal szakember.

A szépségápolási kategóriában versenyzett Beke Barbara, aki Keszthelyen, az Asbóth Sándor Szakképző Iskolában tanulta meg a kozmetikus szakma csínját-bínját. Tavaly végzett, nem sokkal később a zalakarosi Karos SPA-ban kezdett dolgozni. A versenyt két hónapos tréning előzte meg: minden nap reggeltől – estig folyt a felkészítés: a körmös ismereteket például Budapesten tanulta az ifjú szakember. Mivel a szépségápolás hazánkban nem egy szakma: ez a kategória több szakmát egyesít, így a fiatal kozmetikusnak számos új ismeretet meg kellett tanulni és begyakorolni, sok mindent szinte az alapoktól kezdve.

– Hat modulban folyt a verseny. Volt klasszikus kozmetikai versenyszám: kezeléssel, elektrokozmetikai kezeléssel, pedikűrös, manikűrös feladat, díszítés, sminkelés, valamint lomi-lomi testmasszázs, – sorolta a felkészítést irányító szakembercsapat vezetője, Linhart Rita, az Asbóth középiskola igazgatóhelyettese.

Barbara- bár hazánkban több sminkversenyen vett már részt – izgalommal kezdte a WorldSkillst, éppen az összetettsége miatt.

– A legérdekesebb számomra a fantáziasmink volt: a téma a riói karnevál volt. Pávatollas fejdíszt csináltunk, ahhoz készült a köröm is, zöldes-kékes árnyalatokkal. Szakmailag ez a verseny nagyon fontos lépés: sok új dolgot láttam, ami itthon nincsen, vagy máshogy van – emelte ki Barbi.

Több szakmát ötvözött a verseny, amelyen már a részvétel is nagyon sokat számít. Beke Barbarának (balra) a Linhart Rita (jobbra) által irányított felkészülési időszak is sokat nyújtott.

Az Asbóth iskola igazgatója, Csótár András kiemelte: az ilyen versenyeken való részvétellel arra is rá tudják irányítani a figyelmet, hogy mennyire fontosak és értékesek a szakképzések, s hogy az oktatott szakmák piacképesek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!