Zalaegerszeg

2015.02.05. 17:28

A Zrínyi csapata nyerte a főiskolai vetélkedőt

Zalaegerszeg – Köröket gyártani körző nélkül, ráadásul sokat? Ha meg sikerül, akkor kiderül, hogy inkább a négyzeteket vennék? Ha hiszik, ha nem, közgazdasági ismereteket népszerűsítő vetélkedő egyik feladatát olvashatták.

Arany Horváth Zsuzsa

– Kénytelenek voltunk a kreativitásunkat hadra hívni erre bíztattak bennünket felkészítő tanáraink, Monok Zoltán és Tölgyesné Kovács Katalin is – mondta három ifjú beszélgetőtársam: Kiss Kíra Regina, Szabó Rebeka és Varga Flórián, a megyeszékhelyi Zrínyi Miklós gimnázium 11.N osztályos tanulója. Hol is jártak?

Ötödik alkalommal rendezte meg a BGF zalaegerszegi gazdálkodási kara a Siker Kulcsa – „Kóstolj bele a közgazdász szakmába!” című versenyt, amelyen ezúttal 5 középiskolából 18 csapat és 11 egyéni versenyző szerepelt.

A versenyzőket szervezők játékos, élményszerű, s élethű feladatokon keresztül vezették be a közgazdász munka sokszínű világába.

– Mi, az „Életrevalók” a bemutatkozáshoz verset írtunk, ezzel szépen szerepeltünk, később is az egyedi, szokatlan megoldásokra törekedtünk, rugalmasan alkalmazkodtunk a szimulált piaci környezethez. A termeléshez, eszközök hiányában, másképp kellett hozzáállnunk. Tesztelték a szervezési képességeket is, négyfős család napi teendőit kellett a legoptimálisabb módon megszervezni a megadott feltételek betartásával. Az idegen nyelvismeret felmérése keretében egy toll megvásárlásáról kellett meggyőznünk az osztálytársunkat angol vagy német nyelven – mesélte Kíra, Rebeka és Flórián, akik jól tudják, mára a kamatszámítás, az árfolyamfigyelés vagy a tőzsdei ismeretek nagyon is napi szükségletté váltak.

És nyertek. Ehhez képest egyikük sem készül közgazdásznak. Rebeka orvosi egyetemre, Kíra pszichológus szakra jelentkezik, Flórián pedig az informatikával kötelezte el magát.

Tölgyesné Kovács Katalintól megtudtuk, négy évig a MNB Pénziránytű Alapítvány segítségével szakköri formában tanítottak a gimnáziumban pénzügyi ismereteket. A három diák ezeken a fakultációkon szerette meg ezt a témakört.

Végül a győztesek mellett álljon itt a többi helyezett neve is: II. lett a Tinódi-gimnázium, Sárvár, III. lett a Csány László Közgazdasági Szakközépiskola „AtBest” csapata, Zalaegerszegről. Az egyéni kategóriában Horváth Dénes (Kölcsey-gimn), Bérdi Kristóf (Kölcsey), Pup Heléna (Csány) és Lucz Vanessza (Csány) végzett az első helyeken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!