Zalaegerszeg

2016.11.01. 13:05

Amit már senki sem sirat - A sok eső miatt gyorsan nőtt, de az októberi fagyok végeztek vele

Zalaegerszeg - Idén kedvezett az időjárás a parlagfűnek. Az allergén gyomnövény fejlődésének, virágzásának azonban már vége.

Hajdu Péter

- Az október közepén tapasztalt hajnali fagyok az idei parlagfűszezon végét jelentették. Ezt megelőzően azonban az időjárás optimális körülményeket hozott a parlagfű számára. Megfelelően meleg és kellő mennyiségű csapadék volt tavasztól kezdve a nyár folyamán is. Mint más növénykultúráknak, a parlagfű fejlődésének is kedvezett ez a körülmény. Így a korábbi évekhez hasonlóan augusztus végétől kezdve egész szeptemberben viszonylag magas fertőzöttséget lehetett tapasztalni. A csapadék segítette a parlagfű növekedését, ugyanakkor az allergiásokon is segített, mert egy-egy eső kitisztította a levegőt, viszonylag gyakran kimosta a pollent a légkörből - jellemezte az allergén gyomnövény idei tenyészidejének körülményeit Szabó Béla, a Zala Megyei Kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági, növény- és talajvédelmi főosztály növény- és talajvédelmi osztályvezetője.


Mint a szakember az idei fertőzöttség alakulásáról elmondta, ebben mindig tapasztalható némi hullámzás. Az idei ügyszámok és a parlagfű fertőzöttséggel érintett zalai termőterületek azonban a tavalyi évhez hasonló nagyságrendűek voltak.


Szabó Béla elmondta, a mezőgazdasági termelők döntően vigyáztak a földjeik tisztaságára
Fotó: Hajdu Péter

- Mintegy 150 parlagfűvel fertőzött területet regisztráltunk, és ez a 150 eset a méreteket tekintve 145 hektárnyi földterületet érintett. Ebből az látszik, hogy a megyében átlagosan egy hektár volt a fertőzött területek nagysága, tehát nagy, összefüggő elhanyagolt területek idén sem voltak Zalában. Kisebb területek elhanyagolásáról volt szó, a gazdálkodók döntő része odafigyelt a területeik rendben tartására. A 150 eljárásunk kétharmada tarló parlagfüves állapota miatt indult, egyharmada pedig valamilyen kultúrnövényben tapasztalható erős parlagfűfertőzés miatt. Összességében 100 parlagfüves folt esetében kellett végül növényvédelmi bírságot alkalmaznunk - mondta az osztályvezető.

Egy további összevetést is említett. Eszerint a megyében körülbelül 130 ezer hektárt tesznek ki összesen a szántóföldek, s ezeken belül 145 hektárt, tehát alig egy ezrelékes arányt jelentettek a parlagfüves területek.

A belterületeken az illetékes jegyző intézkedik parlagfüves ügyekben. A növény- és talajvédelmi osztály vezetője a településekre vonatkozó tapasztalatokról elmondta, az idegenforgalmi szempontból frekventált településeken olyan intenzív az önkormányzati ellenőrzés, hogy az ilyen helyeken nem is kellett intézkedniük. A falvak esetében is csak nagyon ritkán kerül hivatalos útra egy-egy elhanyagolt terület rendbetétele, ez a lakosság és az önkormányzat napi kapcsolatával magyarázható. Az előforduló esetek a városokban történtek. A jegyzőktől összesen 10 esetben került át a növényvédelmi hatósághoz parlagfűfertőzéses ügy, további 40 bejelentés pedig az általánosan elhanyagolt, gyomos területekre vonatkozott.

Akármilyen kis arányban is fordultak elő parlagfűvel szennyezett termőföldek, területek, a növényvédelmi hatóság ezek esetében is megtette a szükséges intézkedéseket. Az említett fertőzött területek nyomán összesen 4 millió 200 ezer forint növényvédelmi bírságot szabtak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!