Zalaegerszeg

2015.09.25. 11:02

Autómustra, zimankó előtt

Zalaegerszeg - Kopogtat az ősz, ideje gondolnunk a zord időkre, s autónkat felkészíteni a téli út és látási viszonyokra.

Magyar Hajnalka

A teendők számbavételében Kollarics Zoltán szervizigazgató volt segítségünkre.

- Az egyik legfontosabb teendőnk, hogy ellenőriztessük a motor hűtőfolyadékának szintjét és fagytűrő képességét - kezdi a szakember. - A tízévesnél fiatalabb autók többségében már speciális gyári fagyálló folyadékot töltenek, amit Európában mínusz 35 fokos fagytűrésre állítanak be. Ugyancsak lényeges a szélvédő folyadék ellenőrzése. Ebből létezik nyári és téli verzió, előbbi jobban oldja a bogarakat, szennyeződéseket, utóbbi pedig gondoskodik arról, hogy télen ne akadályozza a kilátást a szélvédőre fagyó csapadék.

Aki ritkán használja az autót, vagy hajlamos a feledékenységre, akkor megy biztosra, ha egész évben téli ablakmosó folyadékot használ. Így ugyanis nem érheti kellemetlen meglepetés egy fagyos hajnalon, ha elmaradna a csere. Ha mégis az évszak szerinti ablakmosót használjuk, a cserénél ügyeljünk arra, hogy a nyári folyadékot maradéktalanul kispricceljük a csövekből és a tartályból, nehogy felhígítsa a télit. Ha ugyanis nem megfelelő a koncentrátuma, a folyadék belefagyhat a csövekbe, vagy törlésnél rádermedhet a szélvédőre. Ha ez mégis előfordul, haladéktalanul álljunk félre megtisztítani az üveget. A folyadék mellett az ablaktörlő lapátok ellenőrzése sem maradhat el.

A téli felkészülés egyik főszereplőja a gumiabroncs.

- A téli gumiknál fontos tudnivaló, hogy ma már nem elegendő a bordázat mélységére figyelni, a gumik életkora, gyártási éve is tekintetbe veendő - veti fel Kollarics Zoltán. - A 4-5 évnél idősebb gumiknál már ajánlatos a cserére gondolni, ugyanis hiába tűnik jónak a futófelület, ha az anyag elöregedett. Ausztriában a műszaki vizsga feltétele a megfelelő évjáratú gumiabroncs, nálunk még csak ajánlás szól erről.

Tóth Róbert szerelő speciális műszerrel teszteli az akkumulátor kapacitását. Fotó: Pezzetta Umberto

További lényeges feladat az akkumulátor ellenőrzése, amihez speciális műszerre van szükség. A tulajdonos csak az áramforrás életkorát tudja kontrollálni, az állapot tesztelését szakemberrel kell elvégeztetni. Egy akkumulátor átlagos élettartama 4-6 év közötti, de az ennél fiatalabb kor sem feltétlen garancia a tökéletesen működésre.

- A fékrendszer átvizsgálása és a fékfolyadék esetleges cseréje is hozzátartozik a téli előkészületekhez - vesz fel újabb szálat a szakértő. Egy új autónál kétévente ajánlott megejteni a cserét, amit az indokol, hogy magába szívja a levegő páratartalmát, s ez által gyengül a hatékonysága.

A fényszórók beállítását szintén nem árt átnézni, ahogy az ajtók, ablakok tömítéseit sem. Ha szilikonnal vagy vazelinnel kenjük át a tömítéseket, az megelőzi a befagyást, s akkor is ki tudjuk nyitni az ajtókat, ha a becsorgó hólé miatt odaragadnának. Az ablakok passzentos záródására is érdemes egy pillantást vetni, ugyanis a porhó a legkisebb rést is megtalálja, s bejuthat az utastérbe.

A szakember további hasznos tanácsokkal is szolgált. Felhívta a figyelmet, hogy különösen télvíz idején , ne hagyjuk teljesen kiürülni a gépkocsi tankját. Az autónak is jót tesz, ha legalább félig van üzemanyaggal, s így biztosan nem kerülünk szorult helyzetbe egy téli éjszakán, ha elakadunk a hóviharban, vagy kerülőre kényszerülünk . Télen a jégoldó, a jégkaparó és a vontatókötél alapfelszerelés egy autóban, de tanácsos ezen túl egy meleg takarót is odakészíteni a hátsó ülésre. Arra az esetre pedig, ha Holle anyó formába lendülne, jól jöhet a csomagtartóban egy rövid nyelű hólapát és egy seprű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!