Zalaegerszeg

2016.04.05. 09:30

Az autizmus galaxisában - válogatás a Mosoly Otthon Alapítvány 7 ezer darabos gyűjteményéből

Zalaegerszeg - Az autista fiatalok zárt világába enged betekintést az Autistic Art című kiállítás a hangversenyteremben, ahol négy autizmussal élő fiatal 38 alkotása látható április 30-ig.

Magyar Hajnalka

A megnyitót követő tárlatvezetés sajátos színfoltja volt egy autista kisfiú, amint saját alkotását szorongatva mindent megtett azért, hogy észrevétesse magát. Amikor aztán, ha átmenetileg is, de az ő műve is felkerült a „nagyok" munkái közé a paravánra, ismét kerek lett számára a világ. Viselkedése megértéséhez tudnunk kell, hogy az autisták számára az olyan fogalmak, mint például a „majd", alig értelmezhetőek.

Varga Máté geometrikus jelei hálóvá sűrűsödnek össze. A férfi egyáltalán nem beszél

- A művészet számukra a figyelem elnyeréséhez is eszköz - reagált Tarr Hajnalka képzőművész, a különleges művészeti program, az Autistic Art vezetője. Az országban egyedül ez a kezdeményezés biztosít művészeti foglalkozást kortárs szemlélettel, mindenben megfelelve az autisták igényeinek. A tárlaton az Autistic Art - Mosoly Otthon Alapítvány 7000 darabos grafikai gyűjteményéből látható válogatás, jelesül Varga Máté, Bihari László, Lakatos Renáta és Vreczenár Viktor művei.

- A művészetterápiás foglalkozásokra nagy szükség van, hiszen az autisták jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, hanem sokkal inkább képszerűen - fejtette ki Tarr Hajnalka. - Azok a fiatalok, akik kevéssé tudják kifejezni magukat, a rajzaikkal megmutathatják, hogy zártságuk mögött ki is rejtőzik valójában. A rajzok lenyűgöző színei, az ismétlődő motívumok és mozdulatsorok, a feszes kompozíciók rengeteget elárulnak ezekről a szótlan emberekről.

Vreczenár Viktor rajzain több rétegben felvitt szöveg jelenik meg

A különleges műveket nem először láthatja a közönség. Az Autistic Art - Mosoly Otthon Alapítvány 2010 óta működteti a programot, amely jelenleg hat otthonban érhető el - köztük a boncodföldi Autista Sérültekért Zalában Alapítvány lakóotthonában - , összesen 60 fiatal bevonásával. A megszülető művek bemutatják az autizmus galaxisában élők belső világát, s emellett az alkotók saját vizuális eszköztárát is erősítik.

Bihari László egyik figurája. Alakjait sűrű vonalhálóval szövi be

- Az alapítvány 11 magyarországi, az autizmussal élők igényeire specializálódott civil fenntartású bentlakásos otthont támogat, ahol több mint 200 autista fiatalt látnak el - mondta el a megnyitón Bella Viktória, a Mosoly alapítvány ügyvezetője. - A művészeti foglalkozásokon születő rajzokat a kiállításokon kívül jótékonysági aukciókon mutatjuk be, valamint a kiemelkedő alkotások megjelennek az Autistic Art dizájnmárka termékein.

A fiatal autista művészek motívumai jelenleg hernyóselyemsálakat, noteszeket, iskolai füzeteket, boros címkéket, csokoládékat díszítenek. A márka elismert dizájnerekkel működik együtt, ennek köszönhetően unisex pulóverek, selyemruhák, kortárs ékszerek is születtek már, amelyekhez az ő grafikáik adták az ihletet. A termékek értékesítésével az alapítvány az otthonokat támogatja.

Lakatos Renáta mindig ugyanazokat az elemeket (négyzet, kör és/vagy vonal) alkalmazza, csak a színek változnak

A zalaegerszegi tárlat is bizonyítja, az autisták belső világa is sokszínű. Lakatos Renáta és Varga Máté egyaránt geometrikus elemekből építi fel a felületet kitöltő struktúrát, s az is közös bennük, hogy egyikük sem beszél. Vreczenár Viktor rajzait szintén az ismétlődés és a hálószerű konstrukció jellemzi, ám a firkának tűnő felület valójában több rétegben felvitt szöveg, kalligrafikus halmaz. Bihari László emberelakokat is megjelenít, leginkább szüleit, vagy saját magát. Figuráit sűrű vonalhálóval szövi be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!