Zalaegerszeg

2016.07.18. 15:24

Az egykori ávós épületet emlékhellyé alakítanák

Zalaegerszeg – Az egykori Kaffka Margit leánykollégium épületében ismét megnyitná az 1956-os emlékhelyet az önkormányzat, felújítva és kibővítve.

Szabó Judit

Pályázatot adnak be a tervek megvalósítására, erről is döntés született a testület legutóbbi ülésén. A 2007 óta üresen álló épületben, a volt ÁVH székházban Zalaegerszeg díszpolgára, Rosta Sándor alakított ki 56-os kiállítóhelyet – ő maga is az épület falai között raboskodott. A mini múzeum ugyanakkor már nem látogatható. Az önkormányzat a déli épületszárnyat újra megnyitná, s a kialakítandó emlékhelyen bemutatná, hogyan működött az Államvédelmi Hatóság Zalaegerszegen. Egy 20 fő befogadására alkalmas vetítőtermet is nyitnának, amely rendhagyó történelemóráknak adhatna helyet. A beruházáshoz  bruttó 33,7 millió forintra lenne szükség. A forrást a Közép és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány „Büszkeségpontok" létrehozását célzó pályázatán szeretné elnyerni az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!