Az elektromosságé a főszerep?

2015. szeptember 17., 17:08 szerző: Arany Gábor, Hajdu Péter
komment
Zalaegerszeg -– Az európai mobilitási hét alkalmából a megyeszékhelyen tegnaptól szombatig tartó programsorozatot szerveztek az e-mobilitás jegyében.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A programok részeként rendezte meg a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány a X. Innotech konferenciát, aminek fontos témája volt az elektromos mobilitás. E-mobolitás Európában és Zala megyében címmel hangzott el egyebek között előadás a Pannon Novum Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs ügynökség munkatársától. A konferencián, amin részt vett a Ganz-szakiskola egyik osztálya is, Nagy András, a ZMVA ügyvezetője a térség vállalkozásai körében végzett innovációs felmérés tapasztalatairól számolt be. Elmondta, a megyeszékhely megbízásából végzett felmérésen megkérdezett ötven vállalkozás válaszaiból kiderült: a szakképzett munkaerő hiánya okoz gondot a térségben. A vállalkozók igényt tartanak olyan központra, ami innovációs szolgáltatásokat nyújt majd az induló projektekről, együttműködési lehetőségekről.

A városok fenntartható közlekedése érdekében létrejött európai CIVITAS szervezet hazai szekciója 5. találkozóját Zalaegerszegen tartja. A téma középpontjába ezúttal az alternatív hajtásrendszerű közösségi járművek kerültek. Hazánkban mind több város döntött a hagyományosan dízelmotoros buszok leváltása, kiegészítése mellett. Például Zalaegerszegen megjelentek a biogáz (földgáz) üzemű járművek. A CIVITAS magyar titkárságát ellátó Városkutatás Kft. munkatársa, Gertheis Antal elmondta, hogy Kaposváron a helyi közlekedést átállítják CNG buszokra és Miskolcon is megjelentek ezek a járművek. Budapesten a várba elektromos buszok fognak járni, Kecskemét pedig a hibridhajtás mellett döntött. Tegnap ezeket a Mercedes járműveket részletesen is bemutatták. Fő jellemzője: a kerekeket kizárólag elektromotorok hajtják, az energiát li-ion akkumulátor tárolja, ennek töltését 160 kW-os stabil dízelmotor biztosítja. Szóba kerültek még az elektromos kerékpárok is, mint a városi közlekedés eszközei, és ezekből néhányat ki is próbálhattak a találkozó résztvevői.

Arany Gábor, Hajdu Péter

2015. szeptember 17., 17:08 szerző: Arany Gábor, Hajdu Péter

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...