Zalaegerszeg

2014.10.14. 17:34

Az MSZP szerint a visszalépésen múlt

Zalaegerszeg - A választási eredményeket értékelte kedden az MSZP zalaegerszegi szervezete. Kiss Ferenc és Major Gábor szerint a 10. számú választókerületben történt visszalépés alapvetően befolyásolta a végeredményt.

Varga Lívia

Az MSZP keddi sajtótájékoztatóján elhangzott: ifj. Koltai Tibor visszalépésével megfosztotta a szocialistákat a frakcióalapítás lehetőségétől.

– Sajnáljuk, hogy a Magyar Szocialista Párt 1990 óta először csak egy képviselőt tud küldeni a zalaegerszegi közgyűlésbe – bocsátotta előre Kiss Ferenc, az MSZP városi elnöke, polgármesterjelöltje. Szerinte erről ifj. Koltai Tibor tehet, aki pár nappal a választás előtt visszalépett a jelöltségtől. Kiss Ferenc szerint korábbi jelöltjük ezzel cserbenhagyta az MSZP-t és a párt szavazóit. Hangsúlyozta: 124 vokson múlt, hogy nem az MSZP, hanem a Jobbik küld két képviselőt kompenzációs listáról a közgyűlésbe, miközben a 10. körzetben 162 érvénytelen szavazat volt. Hozzátette: az MSZP a kezdetektől hajlandó lett volna együttműködni más szervezetekkel, de nyitottságuk nem talált fogadókészségre. Az viszont vasárnap bebizonyosodott, hogy a három baloldali párt közül a szocialistáknak van Zalaegerszegen a legnagyobb szavazóbázisuk.

Major Gábor, a párt leköszönő önkormányzati képviselője elmondta: az élet őket igazolta, az MSZP a harmadik helyen végzett a választásokon. 12 választókerületből 6-ban pedig második helyet értek el képviselőjelöltjeik. A két szocialista politikus köszönetet mondott az MSZP szavazóinak, aktivistáinak és jelöltjeinek.

A személyét ért vádak miatt reagálásra kértük ifj. Koltai Tibort, aki leszögezte: mivel biztos volt abban, hogy nyerni úgysem tud, visszalépésével az EZE-Együtt-DK jelöltjét támogatta, aki így, megelőzve a Jobbikot, a második helyen végzett. Mint mondta, a zalaegerszegi MSZP népszerűségvesztése elengedhetetlenné tette volna az ellenzéki erőkkel való összefogást. Azonban – fejtette ki véleményét – a kompenzációs lista első két helyének megtartása érdekében ezt Major Gábor és Kiss Ferenc elutasította. Ifj. Koltai Tibor szerint ez volt a párt vereségének oka. Hozzátette: a választás a baloldali emberek képviseletéről kellene, hogy szóljon.

Kiss Ferenc eltérő álláspontot fogalmazott meg: mint mondta, teljes baloldali összefogás esetén a kompenzációs lista számításának sajátosságai miatt csak 2 képviselő juthatott volna be a testületbe, tehát nem ezen múlt a 3. baloldali mandátum sorsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!