Zalaegerszeg

2017.05.25. 16:00

Az MSZP szerint túl magas áron vették a tesztpályát

ZALAEGERSZEG Az MSZP városi szervezete nevében Kiss Ferenc és Rétai Balázs reflektált csütörtökön a legutóbbi önkormányzati közgyűlés napirendjére.

Zalai Hírlap

Rétai Balázs kiemelte, örvendetes, hogy tesztpálya épül a megyeszékhely határában, de arról senki nem beszél, hogy a város 15-20-szoros áron, összesen 1,9 milliárd forintért jutott hozzá a most megvásárolt 65 hektárhoz. Az átlagos 1,5-2 millió forintos hektáronkénti ár helyett ez esetben 29-30 milliót kellett leszurkolni hektáronként az adóforintokból a szántóként besorolt területért, mondta.

Kiss Ferenc a szociális ágazatban történt 43 millió forintos „spórolást" nehezményezte, ugyanis a 163 millió forintos előirányzatból 120 milliót költöttek el tavaly. Úgy véli, Zalaegerszeg óvatos volt a támogatásokkal, olyan feltételeket szabott, hogy kevesen tudták azokat igénybe venni, holott bőven volna rászoruló.

A TOP és Modern Városok projekt fejlesztéseit örömmel fogadja, ám aggodalomra ad okot, hogy ezek a korábban tervezett árakon nem valósíthatók meg, a különbözetre pedig hitelt kénytelen felvenni a város. Ez később, megfejelve a működtetés költségeivel, gondot okozhat. Hangot adott annak is, nem tartja szerencsésnek, hogy a város 4 millióért kettős keresztet állít a csácsi körforgalomban. Az ugyanis közlekedési terület, s nem vallási jelképek helyszíne.

Dr. Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere a tesztpálya területére vonatkozó állításra lapunknak úgy reagált: a város mindenekelőtt köszönettel tartozik a lehetőségért, hogy a 40 milliárd forintos beruházás a zalai megyeszékhelyen valósulhat meg, vagyis a járműipari tesztpálya a várost gazdagítja. Ennek megfelelően az önkormányzat az adott térségben lévő teljes saját területét - 193 hektár - felajánlotta. A tesztpálya tervezése során kiderült, hogy a szükséges infrastruktúra megteremtéséhez nagyobb területre van szükség. A külföldi tulajdonos által megszabott eladási ár megfelelt az értékbecslő által megnevezett összegnek, amellyel kapcsolatban egyébként az olasz fél többkörös tárgyalás után sem volt hajlandó engedményt tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!