Zalaegerszeg

2016.07.25. 16:03

Az okoskuka szól, ha megtelt - Önműködő fertőtlenítője is van

Zalaegerszeg -A város önkormányzata úgynevezett „okoskuka” beszerzésére pályázik, erről is döntöttek nemrégiben a képviselők.

A legutóbbi közgyűlésen több uniós pályázat beadásáról határoztak. Az építési beruházások mellett környezettudatos magatartásformákat népszerűsítő, szemléletformáló programokat is szeretnének indítani. Ennek része az okoskuka beszerzése. Napelemmel felszerelt hulladékgyűjtő edényről van szó, amely rozsdamentes acélból készül. Oldalt lehet szemetet beledobni, automatikusan nyíló és záruló nyíláson. A kuka önműködő fertőtlenítővel rendelkezik, amely megszünteti a kellemetlen szagokat.

GPS-szel is fel van szerelve, s képes üzenetet küldeni a hulladékkezelő cégnek, ha megtelt, s időszerű a kiürítése.

Az okoskuka ennél többet is tud: tömörítő berendezésének köszönhetően a kapacitása jóval nagyobb, mint a közönséges hulladékgyűjtő edényeké. Lehet rá monitort szerelni és akár olyan kommunikációs eszközt is, amellyel „beszél” az arra járókhoz, így felhasználható környezettudatos kampányokhoz.

Az önkormányzat az ülésen arról döntött, hogy egy darab ilyen edényt vásárol, ha elnyeri a pályázati támogatást. Az okoskuka-projekt tervezett költségvetése 2,3 millió forint. Az intelligens szemetesedényt a városközpontban helyeznék el és demonstrációs céllal működtetnék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!