Zalaegerszeg

2017.05.25. 17:09

A kétnapos Mobil kiállítással az ország konferenciahálózatához is kapcsolódhatunk

ZALAEGERSZEG A világ autóiparának térképére felkerül Zalaegerszeg az önvezető járművek kipróbálására is alkalmas tesztpálya megépítésével.

Arany Gábor

A jövő héten csütörtökön megnyíló, kétnapos Mobil kiállítással pedig az ország konferenciahálózatához is kapcsolódhatunk. Erről is szó esett csütörtökön a városházán tartott sajtótájékoztatón, ahol az első zalaegerszegi Mobil Járműipari és Logisztikai Szakkiállítás és Konferencia került terítékre. Balaicz Zoltán polgármester emlékeztetett rá, a Modern Városok Programban szerepel a logisztikai központ és kamionterminál megépítése. Reményeik szerint az erről szóló előterjesztést hamarosan tárgyalhatja a kormány. A két kiemelt beruházás szakmai megerősítését szolgálja a június 1-2-án megrendezendő kiállítás és konferencia.

Ez a tervek szerint évről évre ismétlődő, nemzetközi érdeklődést vonzó programmá válhat. Tekintettel arra is, hogy a következő évtizedekben a járműipar és logisztika meghatározza a fejlődés irányát, és kitörést hozhat Zalaegerszeg, valamint Magyarország számára. A polgármester a rendezvény kapcsán beszélt arról is, hogy a járműipari tesztpályához és az R76-os úgynevezett okos gyorsforgalmi úthoz kapcsolódó fejlesztéseknek köszönhetően Zalaegerszeg lehet az ötödik generációs, 5G mobilhálózat tesztelési környezete. Ezzel kapcsolatban a Mobil kiállításon, június 1-én, csütörtökön a hazánkban meghatározó infokommunikációs cégek részvételével írnak alá együttműködési megállapodást.

Az egerszegi Zalakerámia sportcsarnokban és környezetében a két napon összesen 1800 négyzetméteres területen 70 kiállító fogadja az érdeklődőket számos bemutatóval, ingyenes programmal, tesztvezetéssel. Erről már Lukács Péter kormánybiztosi koordinátor beszélt. A látogatók megismerkedhetnek a járműipar és az infokommunikáció összekapcsolódásával, a legújabb fejlesztési irányokkal. Az automatizált, hálózatba kapcsolt elektromos hajtású járművek szerepe növekedni fog, ez segít kiküszöbölni az emberi hibák okozta baleseteket. A fejlesztésben nagyon fontos szerep jut a zalaegerszegi tesztpályának, emelte ki Lukács Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!