Zalaegerszeg

2015.11.24. 13:17

Budai bolhapiacon bukkant fel a 102 éves tabló - visszakerült a Zrínyibe

Zalaegerszeg – Mit érez a zalai kötődésű gyűjtő, ha a budai zsibvásárban járva 1913-ban végzett egerszegi gimnazisták pillantásával akad össze a tekintete?

Magyar Hajnalka

Lázba jön, majd alkudni kezd a tablóra. Így tett Frankovics Tibor, a Magyar Nemzeti Múzeum műszaki főosztályvezetője is, aki feleségével, dr. Kvassay Judit régésszel egyetemben hosszú éveken át szolgálta Zalában a múzeum ügyét. A zalai régészeti projektek egykori technikai vezetője a fővárosba költözve rendszeres látogatója lett a budaörsi virágpiac helyén viruló zsibvásárnak, ahol főként már megszűnt gyárak porcelántermékeit, kerámiáit vadássza. Felesége, aki jelenleg a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi Központban dolgozik szerkesztőként, nem mindig örül felhőtlenül a sokadik szerzeménynek... Legutóbb azonban ő sem emelt kifogást.

– Az ember szeme csak megakad az ismerős szavakon, egyből kiszúrtam a Zalaegerszeg feliratot – idézte fel a becses emlék fellelésének körülményeit Frankovics Tibor. – Közelebbről szemügyre véve láttam ám, hogy a zalaegerszegi magyar királyi állami főgimnázium 1912/13-as tanévben végzett diákjainak tablóját sikerült megtalálnom. Boldizsár fiunk a Zrínyiben végzett, ezért fontos volt számomra, hogy visszakerülhessen eredeti helyére a relikvia.

Amint ugyanis meglátta az érettségi tablót, elhatározta, hogy az egerszegi gimnáziumnak adományozza azt.

– Felhívtam Horváth Attila igazgatót, s kiderült, ebből a tablóból ez az egyetlen példány. Erről győzött meg az iskola honlapja is, ahol az osztályról egy korábbi csoportkép szerepel, tabló nem. Igyekeztem kideríteni, miként került a zsibvásárba az emlék, de az árus hosszas faggatózás árán sem tudott többet mondani, mint hogy egy hagyaték részeként jutott a birtokába. Óvatosan felnyitottuk a hátlapját, de ott sem találtunk eligazító információt.

A tabló szombaton került vissza az 1895-ös alapítású alma mater falai közé.

– Nagyon köszönjük az ajándékot, egy újabb hiányzó részlet került a helyére iskolánk múltjában – fogadta örömmel az adományt Horváth Attila igazgató.

Beszámolt arról is, hogy 2003-ban kezdtek hozzá a régi tablók számbavételéhez, s a munka nyomán megjelent az első Tablók Könyve, amit aztán még két bővített kiadás követett.

– Szomorúan tapasztaltuk, hogy a régi tablókból igencsak foghíjas a kollekció, az ötvenes évekig mintegy 20-25 évfolyam hiányzik. A háborúk és a renoválások sajnos megtették a magukét. A legelső, 1902-ben érettségizett gimnáziumi osztály tablója azonban megvan, iskolánk 100 éves évfordulója előtt kaptam meg egy régi zrínyistől, aki a hegyi pincéje falán őrizgette. Egykori diákoknál még itt-ott fellelhető néhány régi évfolyam tablójának kisebb változata, ezeket, ahogy felbukkannak lefotózzuk. Megválni ugyanis nem szeretnének tőlük.

Frankovics Tibor és Horváth Attila a megkerült tablóval. Mögöttük a falon az elsőként érettségizett osztály képe
Fotó: Magyar Hajnalka

De vegyük csak közelebbről is szemügyre a frissen előkerült tablót. A 102 évvel ezelőtt végzett osztályban akad olyan személy, akivel az igazgató még személyesen találkozhatott a gimnázium 100 éves ünnepén. Fangler Imréről van szó, ő az ezredforduló táján néha még tiszteletét is tette az iskolában.

A fényképek alatt több közkeletű zalai családnév is felbukkan, Miszory, Heincz, Árvay. A bal felső sarokban mosolygó Nagy Károly pedig nem kizárt, hogy azonos a későbbi dr. Nagy Károly járásbíróval, aki a Göcseji Egyesület szervezőjeként, s a Göcseji Gyűjtemény vezetőjeként az 1940-es években nagy szorgalmazója volt a zalaegerszegi múzeum létrehozásának – adott kiegészítést Frankovics Tibor. Ugyancsak nevezetes arc az igazgató Medgyesi Lajos, akinek Zsófia lánya végrendeletében a múzeumra hagyta néprajzi gyűjteményét, és festményeit. A tablón a másik Medgyesi lány, Natália látható. Apjuk 23 éven át igazgatta a gimnáziumot, ő volt az iskola leghosszabban regnáló direktora.

Eddig... Horváth Attila ugyanis idén utoléri, jövőre pedig el is hagyja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!