Zalaegerszeg

2016.02.08. 12:11

Dacára a télnek, nem csökkent a menekültek száma

Zalaegerszeg - Hiába mondják, hogy nincsen összefüggés a terrorizmus és a migráció között, mert mégis létezik.

Arany Gábor

Ezt a kijelentést Georg Spöttle tette. A biztonságpolitikai szakértőként ismert férfi, a német hadsereg nyugalmazott hadnagya a napokban Zalaegerszegen tartott előadást arról, hogy szerint milyen kockázatokat jelent Európa számára a bevándorlási hullám. Az Art mozibeli rendezvény előtt kérdeztük erről a véleményét.

- Az elmúlt napokban is vettek őrizetbe terroristagyanús személyeket, akik részben Magyarországon keresztül, hamis útlevéllel utaztak be menedékkérőként - kezdte Georg Spöttle a helyzetértékelését. - Ebből is látható, hogy milyen fontos volt, hogy a magyar kormány megvédje a határokat, és kiszűrje ezeket az embereket - mondta.

Arra közbevetésre, hogy a műszaki akadály, a kerítés építésén túl nem volt érdemi ellenőrzés és regisztráció hazánkban sem, hiszen a lehető legrövidebb időn belül ezrével szállíttatta a kormány az osztrák határra a menekülteket, így reagált: - Ez a regisztráció nagyon kényes ügy, ugyanis kétséges az eredménye. Az osztrákok is beismerték, hogy a levett ujjlenyomatok nem kerültek be a központi rendszerbe, ezért más uniós hatóságok nem is láthatják. Emellett sokan megtagadták a regisztrációt - mondta.

Fotó: Katona Tibor

Véleménye szerint a migránsok pedig azért nem akarták hazánkban maradni, és nem választották Szlovákiát, Csehországot se, mert „csórók" vagyunk. Georg Spöttle úgy látja, a várakozással ellentétben a tél sem csökkentette a migrációt. Úgy látja, elszántak az emberek, félnek a határzártól, s attól, több menekültet nem fogad Európa.

- Januárban is 90 ezren érkeztek Németországba, akikről nem sokat lehet tudni. Vannak arról is hírek, hogy az Iszlám Állam sok útlevelet zsákmányolt a kormányhivatalokban és ezekkel elláthatta a harcosait. Ezért terrorveszély van Európában, Magyarország kivételével. Hosszú távon az megoldás, ha lezárják a határokat, mert különben ez évben is 1-1,5 millió migránsra lehet számítani. A kormányok az eddigi tömegre sem voltak felkészülve se rendőrséggel, se gazdasággal - vélekedett.

- A közgazdászok számítása szerint idén 25 milliárd euróba kerül a már itt lévő migránsok ellátása, ennek fedezete adóemeléssel teremthető elő. Emiatt is nő az elégedetlenség. A migrációs folyamat hatásra eltolódik Németország demográfiai képe. Már most 13,8 százalék a muszlimok aránya és senki nem szeretné, ha ez 25-30 százalékra nőne, mert ez politikai erővé szerveződhet - mondta.

(A Pew Research Center adatai szerint 2010-ben Németországban 2010-ben 4,8 millió muszlim élt, ez az összlakosság 5,8 százaléka, Franciaországban 4,7 millió élt, ez 7,5 százalék volt. Korábbi prognózisuk szerint 2030-ra haladja meg arányuk a 7 százalékot Németországban. Az Eurostat adatai szerint 2010-14 között 1,9 millió menedékkérelmet adtak be az uniós országokban, ebből 2014-ben 208 ezer kérelmet regisztráltak Németországban. Ezekben az években a menekültek és a menedékjogot kérvényezők mellett az Európai Unióba évente 1-1,3 millióan vándoroltak be és nemcsak muszlimok. E nélkül komoly népességfogyás következett volna be. Az 500 milliós lakosú unióban 2015 végén 21 millió muszlim élt, ez 4,2 százalékos arány. Számítások szerint, még ha minden szír menekült idejönne is, a muszlimok aránya legfeljebb egy százalékkal nőne. A szerk.)

Georg Spöttle arról is beszélt, hogy a bevándorlók zöme fiatal férfi, akik szerinte rendelkeznek katonai múlttal. Ennek alátámasztására elmondta, hogy kollégáival a magyar határ mentén „kukázva" a szír reguláris hadsereg katonakönyveit találtak meg százával és eldobált szír útleveleket, illetve uniós tartózkodási engedélyeket is.

- Ez érthetetlen, hiszen Merkel azt ígérte minden szírt befogadnak, akkor miért dobálták el az irataikat? A terrorveszélyt támasztja alá ez is, mert ha valaki már itt él velünk, miért megy el a háborús övezetbe és miért tér vissza más személyazonossággal - szólt a költői kérdés.

Arról is beszélt, hogy „kukáztak" a Western Union intézményeknél is, és rengeteg eldobott átutalási papírt találtak, ezek 500-2000 euró közeli összegről szóltak, és Szaúd-Arábiából adták fel. Szerinte Szomáliából is jöttek olyanok, akiknél gyanúsan sok, 10-20 ezer euró volt. Ennek eredeteként ők házuk és vagyontárgyaik eladását jelölték meg, de szerinte abban az országban nincs kereslet az ingatlanokra, nem lehet pénzzé tenni a vagyont.

Kérdésre válaszolva kijelentette: a migráció és a terrorveszély egyenesen arányos, ezért a megoldás a határok lezárása. E nélkül további milliók érkezhetnek, ami politikai és gazdasági katasztrófához vezethet...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!