Zalaegerszeg

2015.09.04. 17:04

De több erdőzúgás - vadpörkölt és borfesztivál

Zalaegerszeg - Vadászati konferenciával, majd felvonulással kezdődtek meg pénteken a Zalaegerszegi Vadpörkölt és Borfesztivál vasárnapig tartó rendezvényei.

Magyar Hajnalka

A program a 2008-ban elindított Belvárosi Szüretből alakult át azon megfontolásból, hogy karakteresebb, a zalai megyeszékhelyre inkább jellemző őszi fesztivál nőjön ki belőle. A fazonigazítás jegyében nagyobb hangsúlyt kapott a vadgazdálkodás, a természetközeliség, s e vonulatot erősítette a városi Díszteremben megrendezett konferencia is, ahol a honi vadászat hagyományai és legaktuálisabb kérdései egyként terítékre kerültek.

Az összejövetelen dr. Kun Edit, a Nimród Vadászújság kiadói igazgatója köszöntötte a megjelenteket, köztük kiemelt tisztelettel a rendezvény fővédnökét, gróf Széchenyi Zsigmond özvegyét, a zalai kötődésű Hertelendy Margitot. Férjétől, a legnagyobb magyar vadásztól származik az az idézet, amire e konferencián többen is utaltak. A vadászat: vadűzés és erdőzúgás. De több erdőzúgás. Ezt a szellemet ébresztette meg Kun Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára, amikor Széchenyi Zsigmond életét állította példaként. A múltba pillantva felidézte, a 20. század alaposan megrángatta a vadászatot. A háborúban rengeteg trófea pusztult el, a 45 utáni özönvíz pedig elnyelte a hagyományokat.

Pillanatkép a fesztiválutcáról szüreti hangulatban a Kiss család, László, Bence és Boglárka Hanna. Fotó: Pezzetta Umberto

Gróf Széchenyi Zsigmond, könyvtárával, gyűjteményével és írásaival a süllyedő Atlantisz egy szép darabját őrizte meg – mondotta. Ezt követően Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte a konferencia résztvevőit, kiemelve, hogy Zala nagyvad állománya világhírű. Bizonyság erre, hogy a világranglista első 50 gímszarvas agancsa közül 6 Zalából került ki. E kincsek előtti tisztelgésről is szól ez a fesztivál, melynek palettáján megfér még az erdei gyümölcsök sora, a gomba, a méz, s persze a jóféle zalai bor is. Gróf Széchenyi Zsigmond özvegye, Mangi asszony szintén üdvözölte a konferenciát, majd öt előadás következett a vadászat és vadgazdálkodás témáiból merítve. Prof.dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora Széchenyi Zsigmond írásainak filozofikus alaposságú lényeglátását bizonyította tőle kölcsönzött idézetekkel; Kemenszky Péter, a vadászkamara somogyi titkára az aranysakál állomány honi alakulásáról festett képet; Keresztes János, az Országos Agarász Egyesület elnöke a magyar agárról szólt; dr. Mesterházy István, a zalai kamara etikai bizottságának elnöke a vadászetikát boncolgatta, míg Pechtol János, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára a vadászati törvény módosításairól ejtett szót. Délután látványos felvonulással vette kezdetét a fesztivál oldottabb, szórakoztató fejezete. A vadászok, erdészek, bor- és mézlovagrendek, táncosok és fúvósok menetét sokan megtapsolták a fesztiválutcává átalakult belvárosban. A főtéri nagyszínpadon Vigh László országgyűlési képviselő, valamint Balaicz Zoltán polgármester nyitotta meg hivatalosan a fesztivált, majd a színpadot, amelyből a Dísz téren is található egy, átvették a táncosok és a zenészek. A program ma délelőtt vadpörköltfőző versennyel folytatódik, este koncertek sora (pl.Wellhello, Carbonfools) várja a közönséget. Vasárnap megválasztják a díszpolgárok borát, kiderül, ki nyeri az első zalaegerszegi ultiversenyt, s fellép egyebek közt az Ocho Macho is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!