Zalaegerszeg

2015.11.21. 12:43

Díszgalamb kiállítás a zalaegerszegi városi művelődési központban

Zalaegerszeg - Kránitz Miklós pávákat hozott Sárhidáról, Schrádi Péter egyesületi elnök angol modena fajtájú, kiállításgyőztes fekete-tarka díszgalambokat. Velük együtt összesen 80 kiállító tett eleget a Galamb- és Kisállattenyésztők Zalaegerszegi Egyesülete jubileumi meghívásának.

Arany Horváth Zsuzsa

Az 1959 óta működő, a zalai hobbistákat tömörítő társaság e hét végén 50. alkalommal mutatta be a környéken élő tenyésztők fenséges tollas barátait. A pénteki bírálaton kiosztották a díjakat, így a látogatók már azt is láthatják a ketrecek feliratain, hogy melyik madár nyert el különleges küllemével esztétikai elismerést.

- Én tizenöt éve vagyok az egyesület tagja, négy éve elnöke, az általam is tenyésztett, az olaszországi állattartók után Angliában továbbtenyésztett angol modena országos tenyésztői egyesületének pedig  a titkára vagyok - mondta az elnök, amikor szombaton délelőtt mi is végigmustráltuk a jószágokat. - Én galambok közt nőttem fel, nagyapám fertőzött meg a galambászkodással. Ez olyan hobbi, amit az egész családnak szeretnie kell - szögezte le, miközben a kezébe fogta a díjnyertes példányt.

"Akinek" jól fel kell fújnia magát ahhoz, hogy szép labdagömbölyűséggel tessen a bírálóknak. A mintegy 250 tollas kedvenccel rendelkező tenyésztő egyébként számos díjat nyert már a 25-nél több itthoni versenyeken, s Németországban, Ausztriában  is. Mint kiderült, a madarak életkora maximum 8-10 év, de Péternek van 14 éves matuzsáleme is. Egy-egy szép madár akár 40-50 ezer forintot is megér, noha a gazdáik nemigen válnak meg tőlük.

A szakember elnök elmondta azt is, neki most épp a kukucsi szarka tetszik legjobban a felhozatalból. Aki a nevével ellentétben nem szarka, hanem barna-fehér, vörös-fehér tollazattal, mi több, lábtollal rendelkező madaracska az alföldi Kukucsból származva. A jószágok az olajos magvakat szeretik fogyasztani, főleg hidegebb időben, ám a volierek (madárházak) fűtését ritkán igyénylik.

A zalaegerszegi mustrán 25 kiállításgyőztes díjat adtak ki, emellett gazdára talált 20 tiszteletdíj, 6 ifjúsági díj, de az 50. jubileum tiszteletére mindenki kapott emléklapot is.

Az a két ifjú páva (egy fiú és egy lányka) is, akik még fiatal koruk miatt nem tudják kiterjeszteni a pompázatos farkukat, erre a kunsztra majd csak három évesen lesznek képesek.

- Miért épp a páva?

- Hát mert olyan szép - válaszolta gazdájuk, Kránitz Miklós.

Ebben maradtunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!