Zalaegerszeg

2016.07.29. 14:52

Egyre több hallgató jön Zalaegerszegre

Zalaegerszeg - A megyeszékhely mindhárom felsőoktatási intézményének képviselője elégedetten nyilatkozott a pénteki sajtótájékoztatón a felvételik eredményeiről.

Magyar Hajnalka

Bevezetőként Vadvári Tibor alpolgármester elmondta, két csoportnyi hallgatóval több kezdi meg tanulmányait ősszel Zalaegerszegen, mindenütt emelkedtek a beiskolázási adatok. Örömhír ez a városnak is, hiszen a felsőoktatás adja a gazdaság szakemberutánpótlását, nem is szólva a szellemi életre, kutatási nívóra gyakorolt hatásáról. Az önkormányzat ösztöndíjakkal, támogatással igyekszik e tendencián lendíteni.

Lambertné Katona Mónika, a Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi gazdálkodási karának dékánja elmondta, a három alapszakra (gazdálkodási és menedzsment, pénzügy és számvitel, gazdaságinformatika) 187 főt vettek fel, ami 9 százalékos növekedést jelent. Ez az emelkedési arány immár tendenciaként tapintható az elmúlt évek viszonylatában. Minden meghirdetett képzésüket sikerült elindítaniuk, ami nem volt mondható el a korábbi években.

Dr. Szalai  István, Lambertné Katona Mónika, Császárné dr. Gombos Gabriella és Vadvári Tibor

A felsőoktatási szakképzés iránt is nőtt náluk az érdeklődés, leglátványosabban a nemzetközi gazdálkodás specializáción, ahol megduplázódott a létszám. Kitért rá, hogy mivel képzéseik többsége önköltséges, nagy segítség családok számára, hogy már nem csak a zalaegerszegi hallgatók részesülhetnek a város havi 5 ezer forintos ösztöndíjából. Felhívta a figyelmet, hogy az alapszakos elsősök a duális képzés keretében még pályázhatnak 13 nyitott gyakorlati helyre.

Császárné dr. Gombos Gabriella, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központjának igazgatóhelyettese 131 elsőévesről adhatott számot, az adat 15 százalékos bővülésről üzen. Az ápolás és betegellátás alapszak gyógytornász szakirányára 110 hallgató jutott be (301 pont volt a határ). Az egészségügyi szervező alapszakon 21-en érték el a bejutáshoz szükséges pontszámot (nappalin 285, levelezőn 292), közülük nyolcan látogatják ősztől a nappali tagozatot. Mindkét alapszakon 1-1 új hallgató tanul önköltséges keretek között, a többiek mind államilag finanszírozott formában bővíthetik tudásukat. Az összlétszám 420 fő körül várható.

Dr. Szalai István, a Pannon Egyetem Mérnöki Karának dékánja, a zalaegerszegi Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézet igazgatója arról számolt be, hogy a mechatronika mérnöki alapszakra 38 hallgatót vettek fel, ami több mint kétszerese a tavalyinak. Valamennyien államilag finanszírozott képzést kapnak. A diákok több mint kétharmada duális képzésben kezdi meg tanulmányait, ami plusz ösztöndíjat jelent számukra. A képzőhely összlétszáma meghaladta a 150-et.

Mindhárman szóltak a pótfelvételi lehetőségéről, amire augusztus 7-ig jelentkezhetnek az érintettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!