Zalaegerszeg

2017.06.09. 16:35

Együttműködnek az iskolák a tesztpályával

ZALAEGERSZEG - A fiatalok megtalálhatják a jövőjüket a zalai megyeszékhelyen, olyan lehetőséget kínál számukra az autóipari tesztpálya megépülése.

Arany Gábor

Ezt Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos fogalmazta meg pénteken délután, amikor a városházán aláírták az Autóipari Próbapálya Zala Kft. és a megyeszékhelyi középiskolák közötti, képzésről szóló együttműködési megállapodást. Az országgyűlési képviselő emlékeztetett rá, alig egy évvel ezelőtt jelentették be, hogy az önvezető autók tesztelésére is alkalmas járműipari próbapályát építenek a város határában, és a munkálatok már el is kezdődtek. Úgy látja, ez a beruházás alkalmas lesz arra, hogy már akár óvodás kortól kezdve megismertesse a biztonságos közlekedés szabályait a gyerekekkel, az iskolások pedig közelebbi kapcsolatba kerüljenek az autóiparral. Ez segítségükre lehet a pályaválasztásban is, márpedig a járműipari tesztpálya nagyon sokaknak fog munkát adni.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere arra emlékeztetett, hogy bár a város nem fenntartója, nem működtetője az oktatási intézményeknek, mégis kiemelt figyelmet fordít rájuk. Ezért megad minden tőle telhető anyagi és erkölcsi segítséget a működtetésükhöz és a fejlesztésükhöz, hiszen ezek az iskolák diákjaik, pedagógusaik révén továbbra is a városhoz kötődnek. A következő időszakban minisztériumi támogatással és a saját településfejlesztési operatív programból olyan fejlesztéseket valósítanak meg, amelyek továbbra is biztosítják, hogy a zalaegerszegi oktatás színvonala az elsők között legyen. Dr. Palkovics László államtitkár, kormánybiztos szólt a hazai oktatás rendszerének átalakításáról s kiemelte, a próbapálya új lehetőséget kínál a műszaki szakterületek megismertetésére. Mint az aláíráskor elhangzott, az együttműködés résztvevői a középfokú oktatásban tanulók részére az oktatás keretein belül lehetőséget nyújtanak a tesztpályával kapcsolatos kutatómunkák és kísérleti jellegű feladatok elvégzéséhez, valamint a jövő mobilitásával kapcsolatos kihívások megismeréséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!