Zalaegerszeg

2015.08.31. 16:50

Elfeledett nevezetesség a tévé-torony - Sok városlakó azt hiszi, a kilátó zárva van

Zalaegerszeg - A Tv-torony akárcsak a zenélő óra, a nagytemplom vagy a Dísz tér a város fontos jelképe. Mégis, mintha az utóbbi időben kicsit megfeledkeztünk volna róla. Vagy mégsem?

Zalai Hírlap

Annak idején, mikor a torony 1971-ben megépült, igazi különlegességnek számított, kilátóként párját ritkította és ritkítja ma is az országban. A bazitai tornyot egyedivé teszi, hogy az egyetlen hasonló létesítmény itthon, melyhez külső lépcső is épült, bár ez jelenleg sajnos nem használható.

Régebben különösen az alsóerdei majálisok kiegészítő programjaként a zalaegerszegieknek fontos találkahelye volt a 95 méter magas építmény, melyről akár az Alpok vonulatáig is elláthatunk.

A torony nem csak kilátónak és kávézónak épült, elsődleges funkcióként rádió- és tv-adást továbbított mesélte Kránicz Edit, a toronyban működő vendéglátóhely üzemeltetője. A tévhitekkel ellentétben ezt a funkcióját máig megtartotta. Jelenleg körülbelül 12 szolgáltató használja, és a környék az internetes kapcsolatot is innen kapja.

Érdekes, hogy sok helyi lakos úgy tudja, a torony nincs nyitva holott a 2003-as felújítása óta zavartalanul működik. A zalaegerszegiek ritkán látogatnak ide folytatta Kránicz Edit. Az emberek látják, hogy áll, de elmennek mellette, már az óvodásokat sem hozzák erre kirándulni. A turisták számára viszont szinte kötelező látnivaló, gyakoriak a külföldi vendégek is.

Hazánkban egyébként csupán három olyan kilátó működik, ahol üzemel vendéglátó egység. A torony körül park található, és a bátrabbaknak hamarosan szabadesés szimulátor is jó szórakozást nyújthat, de idén augusztusban felkészültek a Perseidák meteorraj érkezésére is.

A tavalyi nagy érdeklődésre való tekintettel idén is megrendezték a Kívánságok éjszakáját. A terasz sokáig nyitva állt, és a jelenség augusztus 12-ei tetőpontjára szerencsére a kánikula is visszatért tiszta égbolttal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!