Elhalmoz áldásaival - A népi megfigyelés szerint a zöld diót június közepén kell begyűjteni

2017. június 19., 20:40 szerző: Arany Gábor fotós: Arany Gábor
komment
A diófa minden évszakban elhalmoz bennünket áldásaival, szinte valamennyi részét felhasználhatjuk: fáját, levelét, éretlen zöld és érett termését, kopácsát mind hasznosítani tudjuk.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Ráadásul szinte kifogyhatatlan patika, emelte ki Éder Katalin zalaegerszegi dietetikus. A Közép-Ázsiából származó hatalmas koronájú, hosszú életű fa a Föld minden lakott területén megtalálható. Táplálkozási szempontból érett termése nagyon értékes, s mivel a dióbél küllemében az emberi agyra hasonlít, ezért a néphit az agy eledeleként is számon tartja. Ezt a bölcsességet mára a tudomány is igazolta, ugyanis ez a mag hasznos telítetlen Omega-3 zsírsavakat, valamint flavonoidokat tartalmaz, és ezek jótékony hatást gyakorolnak a szervezetre.

Éder Katalin dietetikus

Néhány információ a levél hatásairól: a júniusban gyűjtött diólevelet felhasználja a fitoterápia. A népi állatgyógyászatban hasmenés ellen és bélféreg kiűzésére, valamint külsőleg az élősködők ellen régóta alkalmazzák.

A levelek gyűjtése a szárról lefosztva akkor optimális, ha a termések körülbelül már fele nagyságukat elérték. A fiatal levelek sötétzöldek, illatosak, fő hatóanyagaik: juglon, flavonoidok, illóolaj, keserű- és cseranyag. Cseranyagtartalma miatt összehúzó és antibakteriális hatású, ezért főzetét gyomor- és bélhurut kezelésére használják, és bevált hasmenés esetére is. Emellett vértisztító teakeverékek alkotórészeként ismert. Jó gyulladáscsökkentő, féreghajtó és gombaölő.

Hideg vizes kivonatát - két teáskanál szárított diólevél két és fél deci hideg vízbe áztatva 8-10 órán át - fertőtlenítő hatása miatt torokgyulladásra hatásos. Forrázatát külsőleg kelések, bőrkiütések, valamint ülőfürdőként aranyér ellen vethetjük be, és lábgombásodás ellen is hatásos.

Ha a diólevél teájával öblítjük a hajat, akkor színe sötétedik, fényes, csillogó lesz. A zöld dióból nyár elején különböző fűszerek hozzáadásával remek emésztést segítő ital készíthető. A népi megfigyelés szerint a zöld diót június közepén kell begyűjteni, akkor ideális a termés, ha fogvájóval még átszúrható, de még nem szilárdult meg teljesen.

A zöld dióból remek emésztést segítő ital és finom pálinka is készíthető...
Fotó: Arany Gábor, Archív

Végezetül a diólikőr receptje: fél liter desztillált víz és 25 deka cukor, amiből szirupot főzünk, 1 liter pálinka, 9 darab zöld dió 4 felé darabolva, 8 egész szegfűszeg, másfél darab fahéjrúd, egy szerecsendió, 3-4 darab szerecsendió virág, 3 csillagánizs, egy csipet ánizsmag, nagyon kevés keserűfű, kis narancshéj és citromhéj.

Az elkészítése: a négyfelé szeletelt zöld diókat és a fűszereket hat hétre a pálinkába tesszük, majd leszűrjük. Elkészítjük a cukorszirupot, amikor kihűlt, a fűszeres italhoz adjuk és már kész is.

Arany Gábor

2017. június 19., 20:40 szerző: Arany Gábor fotós: Arany Gábor

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...