Zalaegerszeg

2015.11.30. 17:46

Energetikai korszerűsítés

Zalaegerszeg– A város legtöbb részén az év folyamán, s néhol még most is középületek melletti állványzatok, szigetelő anyagok jelzik, hogy felújítások, korszerűsítések történtek. Három intézményben két projekt befejezéséről adtak tájékoztatást.

Hajdu Péter

A Landorhegyi Integrált Óvoda Landorhegyi úti tagóvodájában műsorral kedveskedtek a gyerekek és az óvónők a megjelent vendégeknek, az óvoda és a Kölcsey-gimnázium közös projektzáró rendezvényén. Szeptembertől október végéig befejeződött az óvodát és a Kölcsey Ferenc Gimnáziumot is magában foglaló fejlesztés, a két intézmény épületeinek energetikai korszerűsítése. A projekt zárórendezvényén Kása Istvánné tagóvoda-vezető köszöntötte a vendégeket. Elmondta, hogy szép időszakon vannak túl. Alig egy hónapja ünnepelték az óvoda fennállásának ötvenedik évfordulóját. Az óvodát és a Kölcsey-gimnáziumot egy pályázati projekt keretében újították fel, összesen 150 millió forintért. Az óvodában megtörtént a homlokzat és az álmennyezet hőszigetelése, a külső nyílászárók energiamegtakarítást eredményező cseréje korszerű műanyag ajtókra, ablakokra. A gimnáziumban is cserélték a homlokzati nyílászárókat, és hőszigetelték a falfelületeket. A lapostetők, árkádfödémek, és a padlásfödémek kiegészítő hőszigetelése is megvalósult.

Az óvodások műsort adtak a projektzáró rebndezvény vendégei előtt Fotó: Katona Tibor

Balaicz Zoltán polgármester elmondta, az utóbbi időszak fejlesztései nem egyedülállók, hiszen a középületek folyamatos megújításának lehetünk tanúi, további három-négy hasonló beruházás fejeződött be, illetve van folyamatban.

– Ennek a folyamatnak feltétlenül folytatódnia kell, hiszen egy büszke, magára valamit adó városnak nemcsak a belbecs, hanem a külcsín is fontos. Ennek jegyében a következő időszakban részben a TOP programban, részben pedig a Modern Városok Program keretében sikerül olyan bölcsődei, óvodai és iskolai fejlesztéseket megvalósítani, amelyek ehhez hozzájárulnak – mondta el a polgármester. Hozzátette, hamarosan több száz milliós beruházás keretében újulhat meg az andráshidai óvoda, a Zrínyi-gimnázium, továbbá a szakemberek most állítják össze azt a további óvodai és bölcsődei listát, amelyek esetében folytatódni fog a felújítás. Makovecz Tamás önkormányzati képviselő az óvoda pedagógusaival megvalósuló jó együttműködésről szólt, illetve a korábbi fejlesztésekről, amelyek keretében megújult a játszótér, kamerarendszert állítottak üzembe, öltöző szekrények és elhasználódott székek részleges cseréjéhez járultak hozzá az éves fejlesztési keretekből.

A felújítási projektzáró rendezvények az Ady Endre Általános Iskola és Gimnáziumban folytatódtak, ahol a polgármester elmondta, a város által elnyert két felújítási csomagból a másik, ugyancsak 150 millió forint értékű az Ady-iskolában valósulhatott meg. Czigány László igazgató elmondta, az energetikai felújítás keretében megtörténtek az ablakcserék, és nemsokára befejeződik az épület hőszigetelése és festése is. Az oktatási intézmény teljes felújításához hátra van még a tornaterem, a balett-terem és az 1907-ben épült régi épületrész nyílászáróinak udvar felőli cseréje, ez utóbbi munkák későbbi projektek keretében valósulhatnak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!