Zalaegerszeg

2015.12.09. 18:20

Érintettek tesztelték az akadálymentesítést

Zalaegerszeg - A nem hallók kijelzőn látják, hogy mikor kell a rendelőbe lépniük, a nem látók pedig hallják, hogy hányadik emeleten jár épp a lift, a kerekes székeseket meg kézre eső, fal melletti korlátok, lépcsőket kiváltó rámpák segítik a közlekedésben.

Arany Horváth Zsuzsa

A padlón úgynevezett taktilis sávok futnak, az irányváltásnál eltérő bordázatok vezetik a lábat. Mindezeken túl a főportán betegsegítő munkatárs várja az érkezőket, hogy az eligazodást megkönnyítse.

Tegnap délután alapjában elégedett kis csoport járta végig a Zala Megyei Kórház új épületét. Pedig volt, aki nem látta, volt, aki nem hallotta, amit mondott és mutatott a főigazgató, dr. Halász Gabriella, dr. Bujtorné Kölkedi Ibolya egészségnevelő és Németh János, a szolgáltatási osztály képviselője. Hiszen a zalai hallás-, a látás- és a mozgássérültek szervezetei kérték arra az egészségügyi intézményt, hogy bejárhassák az akadálymentesített területeket.

Sziva Beáta a mozgássérültek nevében a folyosói rámpát teszteli. Segít a padlóba épített érdesített felület és a korlát is
Fotó: Pezzetta Umberto

A fogyatékkal élők és a gyógyító intézet találkozója a tapasztalatok kicserélésének párbeszédévé alakult: a mintegy 1300 zalai mozgássérült nevében Bakonyi Józsefné javasolta a WC-k magasítását a jobb használhatóság érdekében. Németh Sándor a látássérültek kistérségi szervezetét és legalább 1000 sorstársat képviselve dicsérte a korlátokat, a járófelületeket, s mutatta meg, hogy az oldalbejárat melletti korlát lezárását érdemes kijavítani. A zalai hallássérültek (350 tagja van az érdekképviseleti szervezeteknek) delegációját Pummerné Gróf Katalin megyei titkár vezette, a kórházi szakemberek tájékoztatásának megértésében pedig Jónás Zsófia jelnyelvi tolmács működött közre.

Németh Sándor csak foltokat lát. A bejárat előtti korlát akár csapda is lehet a sorstársai számára, hiszen az ajtó előtt „bezárul”
Fotó: Pezzetta Umberto

A társaság kipróbálhatta az akadálymentesítés európai normái és szabályai szerint kialakított tereket, az eközben született észrevételeket pedig a kórház pr-referense, Partics Andrea jegyezte fel. Mint kiderült, a jelenlévők annak örülnének, ha a laborban segítenék őket a fogyatékosságaikat ellensúlyozó eszközök, hiszen a helyzetük folytán ott sokszor megfordulnak. Dr. Halász Gabriella megköszönve a látogatást és a javaslatokat, végül a vendégeknek megmutatta a kórház kápolnáját, ahol szerdánként folynak istentiszteletek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!