Ezer új munkahely jön létre Zalaegerszegen

2014. október 01., 18:27 szerző: Hajdu Péter
komment
Zalaegerszeg - Ezer új munkahely jön létre Zalaegerszegen, a Flextronics 600 fős létszámbővítést valósít meg a következő hónapokban, a megyeszékhelyen működő vállalkozások pedig összesen további 400 új munkahelyet teremtenek - jelentette be Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármesterjelöltje (Fidesz-KDNP) a közép- és kisvállalkozások fejlesztésének lehetőségeiről tartott konferencián szerdán, Zalaegerszegen.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Hamarosan megvalósuló beruházások nyomán ezer új munkahelyről szólt szerdán Balaicz Zoltán alpolgármester. Zalaegerszeg alpolgármestere szerdán a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és a polgármesteri hivatal rendezvényén, A KKV-k finanszírozásának és fejlesztésének lehetőségei Magyarországon című konferencia megnyitóján adott tájékoztatást a városban eddig elért, és ezután várható gazdaságfejlesztési eredményekről. Balaicz Zoltán közölte: a 2014-ben kezdődő önkormányzati ciklus legfőbb feladata a helyi gazdasági élet fellendítése, és ezen keresztül a helyben képződő munkavállalói és vállalkozói jövedelmek emelése lesz. Majd kifejtette, hogy a városok irányításában szemléletváltásra lesz szükség, új megoldásokat kell alkalmazni. A következő években az önkormányzatok feladata már nem elsősorban a települések üzemeltetése és a hatósági feladatok ellátása lesz, hanem inkább a helyi gazdaság fejlesztése. S hogy miként keletkeznek új munkahelyek?

Balaicz Zoltán a Zalaegerszegen a közelmúltban történt, és rövidesen várható munkahelyteremtő beruházásokról szólt, amelyek a város segítő közreműködésével jöttek, illetve jönnek létre. Köztük a Zalaco nemrég felavatott üzeméről, amelyben 51 új munkahely létesül. Jövő héten indul el az Edelmann nyomdaipari beruházás az északi ipari parkban, ott 100 új munkahely várható. Tárgyalás folyik az ADA bútoripari céggel, amely 3 milliárd forintos beruházással 100 új munkahelyet eredményező gyáregységet fog építeni. Az alpolgármester egyelőre nem nevezte meg azt a helyi gépipari céget, amelyik 2015-ben 150 új munkahely létesítését helyezte kilátásba. Bejelentette továbbá, hogy a Flextronics piacszerző erőfeszítéseinek köszönhetően a következő hónapokban 600 fős létszámbővítés kezdődik az elektronikai vállalkozásnál. A további tervek között említette, hogy együttműködési megállapodást kötnének a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, a Vállalkozók Szövetségével és a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal, e szervezetektől várva a jövőben a gazdaságfejlesztési tanácsokat. Az önkormányzati gazdasági bizottságban kamarai képviseletet biztosítanak, továbbá kamattámogatási rendszert terveznek helyi kisvállalkozások számára. Szólt még a parkolási rendelet felülvizsgálatáról, ami a pénteki és szombati ingyenes belvárosi parkolást célozza.

 

Vigh László országgyűlési képviselő a konferencián a 2010-től bekövetkezett gazdasági változásokat, elsősorban a munkanélküliség látványos csökkentését méltatta. Mint fontos és megbecsülendő dolgozókról szólt a közmunkásokról.

Dr. Csath Magdolna közgazdász professzor előadásában arról beszélt, hogy még mindig túlzott támogatást kapnak hazánkban a multinacionális nagyvállalatok. A kis- és középvállalkozásokat a jelenleginél jóval erősebben kellene szerinte támogatni.

Csepreghy Nándor helyettes államtitkár a kormány gazdaságfejlesztési koncepciójának prioritásairól szólt. Elmondta, hogy az uniós hétéves fejlesztési keretet – 12.000 milliárd forintról van szó – éves fejlesztési programokra bontják, és negyedéves bontásban mindenki előre láthatja majd a lehetőségeket. Továbbá a pályázatközvetítők szerepét csökkentik majd, a projektmenedzsment költségeinek 12-ről 2,5 százalékra mérséklésével.

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke előadásában arról a hihetetlen technológiai fejlődésről beszélt, amely elkerülhetetlen társadalompolitikai változásokat fog előidézni az egész világon. Nagy András, a ZMVA ügyvezetője pedig a kisvállalkozások számára előnyös, innovatív finanszírozási eszközöket ismertetett.

Hajdu Péter

2014. október 01., 18:27 szerző: Hajdu Péter

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...