Zalaegerszeg

2016.05.26. 19:05

Fülesbaglyot találtak - Míg megtanul repülni, a kastélyparkban vigyáznak rá

Zalaegerszeg - Egy már nagyra nőtt, de még röpképtelen erdei fülesbagoly fióka nevelkedik a botfai Erdődy-Hüvös kastély parkjában. Két hétig, míg szárnyra nem kél, megcsodálhatják az érdeklődők a madarat.

Fincza Zsuzsa

A madárpalántát a hét elején találták a landorhegyi kutyafuttató mellett, s azonnal értesítették a már madárcentrumként is ismert Mindszenty Ifjúsági Ház vezetőjét, dr. Illyés Zoltán biológust. A szigorúan védett madárfióka az ifjúsági ház parkjában kap ideiglenes szállást és teljes ellátást. Ha már repülni tud, útjára bocsájtják.

Az erdei fülesbagoly fiókáknál amúgy megszokott viselkedés, hogy bár még nem tudnak repülni, elhagyják a fészket, de ez általában nem jelent rájuk veszélyt, mert alacsonyabb ágakon, bokrokban landolnak, s a szüleik, míg önállók nem lesznek, etetik őket.

Dr. Illyés Zoltán és kisfia Palkó a bagolygyerekkel. Míg meg nem tanul repülni, látnivalóként szolgál
Fotó: a szerző

Egy városi park, és főleg egy kutyafuttató környéke viszont nem a legjobb hely egy védtelen madárfiókának. Zalaegerszegen amúgy elég sok erdei fülesbagoly él, a teleket a Vizslapark fenyőfáin bandázva vészelik át, tavasszal pedig általában elhagyott varjúfészket keresnek maguknak költőhelyül. Ilyenek egyébként vannak a landorhegyi kutyafuttató körül is, talán éppen egy ilyenből veszett el a Botfán gyámolított fióka.

Mint dr. Illyés Zoltán elmondta, szeretnék, ha baglyok is élnének a kastélyparkban, ezért odúkat, költőládákat helyeznek ki a közelben. Kedden délelőtt érkeznek Orosztonyból a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány munkatársai és egy összkomfortos gyöngybagoly költőládát helyeznek el itt, megadva a lehetőséget a szép madár letelepedésére. Macskabaglyok amúgy már élnek a közelben, de eddig még csak a hangjukat hallatták. A kastély melletti templomtoronyban is van egy gyöngybagoly költőláda, egyszer talán majd az is megtetszik valamelyik ifjú madárpárnak. Az erdei fülesbagolynak is ideális lenne a környék, elképzelhető, hogy a fióka a közelben marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!