Zalaegerszeg

2011.02.14. 18:03

Gutorföldén újra zsúfolt az eseménynaptár

A korábbi években kialakult hagyományokat szem előtt tartva, illetve a település anyagi teherbírását is figyelembe véve alakította ki éves programtervét a helyi önkormányzat.

Gyuricza Ferenc

Nyakas István polgármester elmondta: a községben eddig is nagy hagyománya volt az állami ünnepek megrendezésének, amit 2011-ben is folytatnak, így március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án is tartanak majd megemlékezést. Az új kenyér ünnepét ráadásul összekötik a búcsúi programmal, s ez az ünnep így többnaposra bővül.

- Vannak népszokásokhoz kötődő programjaink is - folytatta a polgármester. - Ilyen a farsang (melyet idén február 26-án tartunk), az őszi szüreti felvonulás, vagy a Márton-napi pincejárás. Vannak további kifejezetten helyi rendezvényeink, mint a Tófej- hegyi búcsú, amely hagyományosan július első vasárnapján kerül megrendezésre, illetve az idősek napja, rendszerint december közepén. Szintén nagy hagyománya van már a süteménysütő versenyünknek, melyre még március 5-ig készülhetnek a helyi és környékbeli lányok és asszonyok.

A művelődési ház szervezésében idén is lesz népfőiskolai sorozat, melynek első előadása már le is zajlott: dr. Duska Péter ortopéd szakorvosra több mint félszázan voltak kíváncsiak. E hét végén két újabb összejövetel is lesz: dr. Pálfi Dénes a szőlőmetszés aktuális kérdéseiről beszél, Kondákor Gyula lenti esperes-plébános pedig a Család évéről tart előadást. Február 22-én kötetlen beszélgetésre várják a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatóját, Besenczi Árpádot, a sorozat zárásként pedig a hónap utolsó péntekén Balás Endre zenepedagógus a 200 éve született Liszt Ferenc munkásságát ismerteti.

A nyári szabadidős programok a tervezetben egyelőre még csak jelzés szintjén szerepelnek, ezek részletes kidolgozása a későbbiekben várható. Azt viszont már eldöntötték, hogy a márciusi nőnap mintájára májusban lesz férfinap, külön programot szerveznek a gyerekeknek, s a nyári kispályás labdarúgó- bajnokság sem marad el.


A gutorföldei programsorozat kiemelt eseményei közé tartozik a majális, melyre évek óta a víztározóból kialakított helyi halastónál kerül sor. A rendezvényen minden helyi civil szervezet képviselteti magát, s előfordult, hogy kétezer érdeklődőt vonzottak a faluba a programok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!