Zalaegerszeg

2015.10.03. 13:03

Háromszáz láncfűrész - Technikatörténeti érdekesség a csácsi erdésznapon

Zalaegerszeg - Több százan látogattak ki szombaton a csácsi arborétumban megrendezett erdésznapra, ahol sok egyéb program mellett motoros láncfűrész kiállítást is láthattak az érdeklődők a szabadban.

Magyar Hajnalka

A Vas megyei  Tokorcs községből érkezett Tóth József gyűjtő, aki aktív éveiben vasúti dolgozó volt, de fakitermeléssel is foglalkozott.

- 1979-ben vásároltam az első Stihl motorfűrészemet, majd folyamatosan frissült a géppark - idézi fel a kezdeteket. - Gyűjtővé a kilencvenes évek közepén váltam, amikor hozzájutottam egy Solo fűrészhez.  Egy osztrák katalógusból ugyanis kiderült, hogy ez a márka legrégebbi típusa. Feltámadt bennem az érdeklődés, s egyre másra kezdtek gyűlni a polcon a motorfűrészek. Néhány év múlva újabb és újabb polcokra lett szükség, s mára már két garázsban tárolom a több mint 300 darabos gyűjteményt.

Tóth József motoros láncfűrészei körében az arborétum-beli erdésznapon Fotó: Pezzetta Umberto

Egy nyitrai és két osztrák barátja is segíti a gyűjtemény bővítésében, a cserén túl főként a nyugati használtcikk-piacok jelentik a fő beszerzési forrást. A gyűjtemény egyik legkülönlegesebb kollekciója a komplett katonai hidász felszerelés. Ennek részeként az elektromos láncfűrész mellé a fafúró és láncmaró készletet, valamint méternél hosszabb fúrószárakat is sikerült beszereznie.

- A szerkezetek kilencven százaléka működőképes, megesett, hogy három darabból sikerült egy hadra foghatót összeállítani - folytatja Tóth József. - A legrégebbi darabok a harmincas évekből valók, de akad köztük egyedi gyártású fűrész is a háború előttről.

Hét éve a soproni erdészeti múzeum bemutatta már kincseit, Zalában most láthattuk első alkalommal a különleges gyűjteményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!