Zalaegerszeg

2016.09.15. 17:40

Kertek termései - Terménykiállítás a mozgalom centenáriumán

Zalaegerszeg - Százéves a kertbarát mozgalom, ez alkalomból három napon át nyitva tartó kiállítást rendezett a Zalaegerszegi Kertbarát Egyesület a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központban.

Hajdu Péter

A VMK aulájában a fal mellett, a terem közepén szépen feldíszített asztalokon, állványokon, sőt létrára futtatva is színes termények sorakoznak. Különösen érdekes a sokféle szárítmány, aszalvány, a fűszernövények. De a szemet gyönyörködtető paradicsomok, padlizsánok, paprikák és zöldségfélék is az egyesület kertészkedő tagjainak munkáját dicsérik.

A kiállított termények az egyesület kertészkedő tagjait dicsérik Fotó: Pezzetta Umberto

- A diósgyőri vasmunkások indították útjára 1916-ban a kertbarát mozgalmat, ami kisebb-nagyobb megszakításokkal működik, ma a fénykorát éli. A mi egyesületünkben, ami egyébként 48 éve alakult, nagyon jó az aktivitás, élvezzük a munkánkat. Célunk a fiatalítás, mert idősödik a csapat - mondta többek között Mrakovics Miklósné, az egyesület vezetője.

Barkovics Tiborné és Both Istvánné, a kertbarát egyesület tagjai is elhozták terményeiket a zalaegerszegi bemutatóra Fotó: Pezzetta Umberto

A Szent László utcai óvodások adtak kertészkedéssel kapcsolatos versekből, mondókákból álló műsort, majd Tolvaj Márta alpolgármester nyitotta meg a kiállítást. Többek között azzal biztatta a jelenlevőket a kertészkedésre, hogy ez a tevékenység igazi örömforrás, jótékony hatással van az emberi szervezetre, és már félóra kertészkedéstől javul a hangulatunk. Az alpolgármester buzdította a kertbarátokat, hogy nevezzenek be a legszebb konyhakert mozgalomba. Közölte, hogy a város a falumúzeum fejlesztésén belül létre fog hozni egy tankertet, ahol a hagyományos népi kertkultúra bemutatása válik lehetővé. Felhívta a figyelmet az agrárkamarával együtt indított termelői piac működésére is, és elmondta, hogy a piac területén felépítik a helyi termelői és kézműves termékek házát. A terménykiállítás ma és szombaton is látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!