Zalaegerszeg

2016.06.06. 16:55

Kétszázhúsz éve építették - Búcsúi misével, műsorral, kiállításokkal és vendégekkel

Zalaegerszeg - A városrészi templom építésének 220 éves jubileumához érkeztek el a botfaiak. Az évforduló tiszteletére nagyszabású búcsúi ünnepséget szervezett vasárnapra az egyházközség, a részönkormányzat, valamint a Válicka Citerabarátok Egylete.

Fincza Zsuzsa

- Büszkék vagyunk a kicsi, de gyönyörű templomunkra, és elhatároztuk, hogy a fogadott búcsúját amolyan falunappá emeljük - mondta érdeklődésünkre Nagy Lajosné, az ötletgazda és főszervező Válicka Citerabarátok Egyletének titkára. - Örömmel mondhatom, hogy a városrész civil szervezetei és polgárai egy emberként támogatták az ötlet megvalósítását, önzetlenül segítettek a munkában és vállalták a délutáni műsorban a fellépést is.

Sokan már délelőtt a Jézus Szíve szobornál tartott szabadtéri szentmisén ráhangolódtak a közös programra, ami délután a templomnál, valamint a Hüvös-kastélyban folytatódott.

A Körtánc Alapfokú Művészeti Iskola néptánctagozata a Zörög a kocsi... - lakodalom Sárközben című koreográfiát mutatta be az Erdődy-Hüvös kastély pinceklubjában vasárnap
Fotó: a szerző

Az érdeklődők Nagy Lajos helytörténész avatott kalauzolásában - ő volt, aki feldolgozta és könyvben megjelentette a városrész jeles épületeinek történetét - megtekinthették a templomot, majd zsúfolásig megtöltötték a kastély pinceklubjának nézőterét. A műsorban a jó hangulatról a helyi művészeti közösségek - a Válicka Citerazenekar, az Őszirózsa Népdalkör, a Lányok-asszonyok, valamint a Fiúk tánccsoportja - mellett meghívott, és megbecsült vendégként az andráshidai Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület, a besenyői Karinthy Frigyes Amatőr Színpad és a Szivárvány Népdalkör, a gellénházi Vajda József Népdalkör és a Körtánc Alapfokú Művészeti Iskola Mindszenty Néptánccsoportja vidám és fergeteges műsora gondoskodott.

A jeles évforduló alkalmából helyi alkotók műveiből több kiállítást is rendeztek a botfaiak. A pinceklubban Kercza Lajos festményeit, az ebédlőben Kaszás Ildikó fotóit és Kulcsár Jánosné grafikáit ismerhették meg a vendégek, akik egyúttal fellapozhatták Nagy Lajos Legenda és valóság című könyvét, amelyben a kastély történetét és a botfai uradalom életét mutatja be.

A népzene kedvelői meghallgathatták a Válicka Citerazenekar közelmúltban megjelent, A botfai kertek alatt című dupla CD-jét. És nem maradt el a búcsúi vacsora sem, a terített asztal mellé pedig ezúttal együtt ültek le a botfaiak vendégeikkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!