Zalaegerszeg

2015.05.20. 08:28

Keveslik a fényt - észrevételek a LED-es közvilágításról

Zalaegerszeg – Az új, LED-es közvilágítást érintő panaszával fordult szerkesztőségünkhöz egy Landorhegyen élő olvasónk.

Magyar Hajnalka

Azt nehezményezi, hogy az alacsonyabb lámpák fénye nagyon lefelé irányul, inkább az oszlopot, semmint a környezetét világítva meg. A panaszos szerint ez a megoldás sem közvilágítási, sem közbiztonsági szempontból nem kielégítő. Egyéb észrevételek is eljutottak szerkesztőségünkbe. Egyesek keveslik a LED-es lámpák fényerejét, míg mások épp az ellenkezőjét tapasztalják. Akadnak, akik a megszokott meleg, sárgás színt hiányolják, hidegnek érzik az új világítás fényét. Felvetéseinkre dr. Kovács Gábor jegyző reagált.

Fotók: Katona Tibor

– Zalaegerszeg önkormányzata az előző ciklusban, 2013-ban 1 milliárd forintot nyert a közvilágítás LED-es megújítására az Európai Uniós KEOP pályázat keretében. A projektet még az előző városvezetés vezényelte le, azonban a kivitelezés 2015-re csúszott át. Ennek során közel 6 ezer lámpatest cseréjére kerül sor. Az új lámpatesteket a General Electric zalaegerszegi és nagykanizsai gyáraiban szerelik össze. A projekt finanszírozása 85 százalékban Európai Uniós forrásból valósul meg, a fennmaradó 15 százalék az önerő, azonban ez az összeg mindössze három év alatt megtérül, hiszen a beruházás nyomán évente mintegy 50 millió forint költségmegtakarítás várható az energiafelhasználásban.

– A jelenleg zajló technológiai váltás hasonló a mintegy harminc évvel ezelőtt végbement sárga fényű nátrium lámpák bevezetéséhez – folytatja a jegyző.

 

– A LED bázisú lámpatestek fénytechnikai jellemzői látványosan eltérnek a megszokottól, de a program egyik legfontosabb alapelve (a megtakarítás mellett), hogy a megvilágítás minősége elérje legalább a cserét megelőző szintet. A munkát végző vállalkozónak mindezt az átadási dokumentáció részeként mérési eredményekkel alátámasztva kell igazolnia. Munkatársaink helyszíni bejárasai során, illetve a hivatalunkhoz és a közvilágítás üzemeltetőjéhez érkező lakossági bejelentések alapján a feltárt problémákról rendre tájékoztatjuk a kivitelezőt, és a hibákat a korszerűsítés során folyamatosan javítják. Emellett tárgyalást kezdeményeztünk a kivitelező cég, valamint a General Electric vezetőivel és képviselőivel a LED-es fényforrások problémáival kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!