Zalaegerszeg

2015.09.14. 17:48

Kiskertek versenye

Zalaegerszeg, Gutorfölde - A helyben termelt zöldségekre, gyümölcsökre, a környezetünkben előállítható értékekre kívánta a figyelmet felhívni Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere, amikor a Magyarország legszebb konyhakertje versenyt meghirdette.

Korosa Titanilla

Ehhez csatlakozott Zalaegerszeg is, a helyi megméretés eredményhirdetését hétfőn a Széchenyi téri díszteremben tartották. Balaicz Zoltán polgármester köszöntőjében utalt rá, a város fontosnak tartja az ilyen gazdálkodást. Ezért például a 2020-ig tartó fejlesztési időszakban a Vásárcsarnok mellett 500 millió forintból kívánja megteremteni a helyi kézművestermékek piacát.

A versenyben díjazták az intézményeket is: az első helyet a kórház pszichiátriai osztálya nyerte el a Bandi-Cica óvoda és a Szent László utcai tagóvoda előtt. Az 50 négyzetméter feletti kategóriában Visi Zoltánné nyert, aki száz négyzetméteren kéttucatnyi növényt nevel. Az ültetések idejének, s az egymás mellé kerülő növények megválasztásával sikerült vegyszermentes konyhakertet kialakítania. A zsűri különdíját is kiérdemlő kertben figyelemreméltónak találták az ítészek a fűszernövényeket is. A képzeletbeli dobogón Bertók Lászlóné és Nemes Gézáné követte. Az 50 négyzetméter alatti, mini kategóriában Huszár Judit madárbarát kertje kapott oklevelet. A zártkertek között a legjobb zöldséges Szabóné Lajtai Gyöngyi, míg a legjobb gyümölcsös Gángó László lett, megelőzve Király Imrét. A vegyes kategóriát Milley Istvánné nyerte, akinél a zsűri a paradicsom gyűjteményt és a különleges növények sokaságát emelte ki. E kategória második helyét a 80 éves Krizmanics László érdemelte ki, őt Vigh László országgyűlési képviselő különdíjjal is jutalmazta. A dobogó harmadik fokát Koltai Miklósné foglalhatta el.

Gutorföldén a minap tartották meg a Magyarország legszebb konyhakertje verseny helyi eredményhirdetését. Idén 57 gazda nevezett, nemcsak Gutorföldéről, hanem, Szentpéterföldéről és Csertalakosról is.

- A bírálatban több szempontot is figyelembe vettünk, így a használt vetőmagot, a növényvédelem módját, az öntözést, van-e fűszernövény, gyógynövény a kertben, hogyan oldják meg a tápanyag utánpótlást. Ez alkalommal 19 kertet neveztünk az országos versenyre, ezen belül 1 balkon, 2 mini kert (50 nm alatti), 4 zártkert, a többit pedig normál kategóriában - mondta Fercsák Lászlóné helyi koordinátor.- A hazai eredményhirdetésen különdíjas lett Gyuricza Sándor zártkerti gyümölcsösével, ahol különleges metsztési technikával kezeli a gyümölcsfákat, illetve a csertalakosi Kovács Gyula, szintén gyümölcsössel. Ő azért érdemelte ki a különdíjat, mert az oltásnak köszönhetően egy almafáján több fajta is terem. A verseny, a kezdeményezés egyik célja, hogy ne legyen a településeken elhanyagolt kert. Sokat fejlődött a mozgalom a településünkön, először 11-en, majd 23-an, idén pedig már 57-en neveztek. Inspiráló ereje van a kertmozgalomnak, akik beneveznek egymást is segítik, átadják a különböző fortélyokat, technikákat, tapasztalatokat, hogy minél jobb eredményt érjenek el. A konyhakertek mellett díjazták a versenyre közösségi kert kategóriában nevező gutorföldi és csömödéri óvodát is. Az eredményhirdetésen a díjazottak vetőmagot kaptak ajándékba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!