Zalaegerszeg

2016.08.23. 15:44

Lecsónapból kispadok - Átadták az összegyűlt adományt

Zalaegerszeg - A megyeszékhely landorhegyi városrészében a múlt hét végén rendezték meg azt a lecsófőző napot, amelynek a bevételét jótékony célra ajánlották fel a résztvevők.

Arany Horváth Zsuzsa

 

A Keresztury VMK munkatársainak hagyományteremtő ötlete találkozott a városrész önkormányzati képviselőjének, Makovecz Tamásnak az elképzelésével, így civil szervezetek, kulturális egyesületek közreműködésével zajlott a lecsónap

A kezdeményezés sikeréről tegnap sajtótájékoztatón számolt be Balicz Zoltán polgármester és a választókörzeti képviselő társaságában Flaisz Gergő, a Keresztury VMK igazgatója. Kiderült, a felhívásra számosan reagáltak, jelezve: szükség van a közösségi együttlétekre a városrészben. Olyannyira, hogy a jövőre tervezett lecsónap kijelölt főzőhelyei máris elkeltek, a rendezvény már első alkalommal kinőtte kereteit. A városi vezetők pedig örömmel konstatálták: a zalaegerszegi emberek jó célokra mozgósíthatók. Ilyennek bizonyult az, hogy a lecsófőzők a bevételt a Zala Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Landorhegyen található intézménye javára ajánlják fel.

Magyari Attila (balra) Makovecz Tamástól vette át az adományt

Ennek jegyében a gyermekeket gondozó intézet vezetője Magyari Attila szakmai vezetőjével, Gombos Zsoltnéval együtt 200 ezer forintot vehetett át Makovecz Tamástól, stílusosan egy dunsztos üvegben. Az adomány sorsáról az intézményben élő gyerekek véleményét is kikérték, ennek nyomán a tervek szerint kerti eszközöket, bútorokat, asztalokat, kispadokat szeretnének beszerezni, mivel az ott élők sokat használják az udvart. A gyermekotthon munkatársai elmondták, örömükre a fenntartó maximális támogatása mellett sokféle adományt kapnak, ruhákat, játékokat, de több intézményszépítő közösségi munkaakció is zajlik náluk. Az önzetlen segítséget szívesen veszik, hiszen az ebben az élethelyzetben lévő gondozottak minden társadalmi odafigyelést megérdemelnek.

A szóban forgó intézmény még az ötvenes évek elején alakult, s hosszú éveken keresztül előbb a mai Zala Megyei Kórház területén, a hetvenes évek végétől pedig a landorhegyi városrészben, a korábbi száz férőhelyes bölcsőde épületében csecsemőotthonként működött. Gyermekotthonként mai formájában 1998 óta funkcionál. Bentlakásos gyermekintézmény, mely teljes körű ellátás keretében szaktevékenységként biztosít otthont nyújtó ellátást az ideiglenesen elhelyezett és nevelésbe vett gyermekek részére. A bekerülő gyermekek zömmel a társadalom perifériájáról, szociális problémákkal küszködő családokból kerülnek ki. Már kicsi gyermekkorukban súlyos családi drámák, konfliktusok szenvedő részesei. Életük gyakori velejárója a hányattatottság, a szeretethiány, az érzelmi sivárság, az alacsony kulturális szint, ingerszegény környezet, agresszív légkör, írják az intézmény bemutatásában a szakemberek.

Az udvarra kerti bútorokat vásárolnak. Előtérben Gombos Zsoltné és Karaderné Kovács Gyöngyi

A gyermekotthonban 0-18 év közötti gyermekek élnek, a 0-3 éves korosztály külön csoportot képez. Négy nevelő- és gondozó csoport működik, melyből egy az életkoruk miatt különleges ellátást igénylő 0-3 éves kor közötti gyermekeket fogadja. Csoportonként egy nevelő, egy gyermekvédelmi asszisztens és három gyermekfelügyelő dolgozik. Az intézményben összesen 40 gyermek helyezhető el tartósan.

A tegnapi adományátadó sajtótájékoztatón Balaicz Zoltán polgármester elmondta azt is, hogy a szeptember elején esedékes hagyományos Zalaegerszegi Vadpörkölt- és Borfesztivál Zalai teríték elnevezésű főzőversenyének bevételét szintén ennek a gyermekintézménynek kívánják eljuttatni. Tetemes lehet az összeg, hiszen 70 csapat nevezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!