Zalaegerszeg

2015.09.03. 11:59

2500 új munkahely jöhet létre Zalaegerszegen

Zalaegerszeg – A következő időszakban összesen 2500 új munkahely jöhet létre a megyeszékhelyen, mondja Balaicz Zoltán polgármester, aki az önkormányzat egyik legfontosabb feladatának a helyi gazdaság fejlesztését tartja.

Varga Lívia

– Van egy tételmondatunk, amely így szól: szeretnénk, ha Zalaegerszeg nem csak a múlt és a jelen, hanem a jövő városa is lenne, ehhez pedig erős helyi gazdaság szükséges – fogalmaz Balaicz Zoltán, kiemelve: az elmúlt hónapokban számos gazdaságfejlesztési, a vállalkozásokat segítő és új munkahelyeket teremtő döntés született a megyeszékhelyen. – Országosan is egyedülálló önkormányzati kamattámogatási rendszerünk, amely révén a helyi mikro- és kisvállalkozások mindössze 0,9–1,9 százalék közötti kamattal juthatnak fejlesztési hitelhez. Létrehoztunk egy vállalkozói alapot, amiből a hozzánk forduló cégeknek nyújtunk segítséget útcsatlakozás, kerékpárút, parkoló, járda, buszmegálló, gyalogátkelőhely vagy épp közműépítésben. Az ADA beruházását is ilyen támogatással segítettük.

Az országban elsőként nyerte el Zalaegerszeg északi ipari parkja a Tudományos és Technológiai Park címet, elindult továbbá a duális képzés, s nemrégiben fogadta el a közgyűlés a város 38 féle támogatási lehetőséget magába foglaló befektetés-ösztönző rendeletét.

Balaicz Zoltán: – Bővítjük, erősítjük a helyi gazdaságot. Fotó: Pezzatta Umberto

– Folyamatosan tárgyalunk befektetni szándékozó cégekkel, hogy új munkahelyek jöjjenek létre – hangsúlyozza a polgármester, az eddigi eredményeket részletezve pedig felidézi: 2014 őszén avatták fel a Zalaco Sütőipari Zrt. új gyárát, melynek köszönhetően azóta 150 új munkahely jött létre a cégnél. Most, az ADA új zalaegerszegi matracgyárának átadásával 118 új álláshely létesült. November 26-án avatják az Edelmann német nyomdaipari konszern új iparcsarnokát, 100 új munkahelyet teremtve. 2016 márciusától pedig a Ganzeg Kft. tervez 150 fős bővítést.

– Eddigi tárgyalásaink alapján további öt zalaegerszegi cég jelezte, hogy a következő időszakban összesen 370 új munkahelyet szeretnének teremteni. Tárgyalunk egy hatodik céggel is, amely újként települne városunkba, 130 munkahelyet létrehozva – sorolja Balaicz Zoltán. – A Flextronics pedig a tavalyi 1700-ról év végéig 3000-re bővíti létszámát, ami 1300 új munkahelyet jelent. Az új dolgozók 20 százaléka szellemi foglakozású, azaz elsősorban mérnök, logisztikus, közgazdász, ugyancsak 20 százaléka szakképzett munkaerő, vagyis technikus és szakmunkás, a maradék 60 százalék pedig betanított munkás. S reményeink szerint ugyancsak 2016-tól 200 új munkahelyet jelenthet egy országos call center Zalaegerszegre telepítése. Mindez azt jelenti, hogy a következő időszakban összesen 2500 új munkahely jöhet létre a városban.

Az ADA több mint egymillárd forintos beruházásáról szólva a polgármester kiemeli: ez az utóbbi időszak legnagyobb ipari fejlesztése Zalaegerszegen, amelyhez az önkormányzat minden tőle telhető erkölcsi és anyagi támogatást igyekezett megadni. Talán ennek is köszönhető, hogy már a beruházás folytatásáról tárgyalnak a céggel.

– Ez a fejlesztés is azt bizonyítja, hogy az osztrák-magyar gazdasági kapcsolatok erősödnek, Zalaegerszeg pedig nyitott az Ausztriából érkező befektetésekre, mivel osztrák partnereink megbízhatósága, korrektsége és az erőforrások itteni koncentrációja példaértékű – hangsúlyozza a városvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!