Zalaegerszeg

2016.03.15. 15:21

Lelőttek egy bírót - Az eset 1973-ban történt, dr. Vlasics Antal becsehelyi síremlékét felújítják

Marcaliban 1973-ban lelőttek egy bírót. A gyilkosságot feldolgozta a Zalaegerszegi Törvényszék az Országos Bírósági Hivatal (OBH) pályázatán.

Zalai Hírlap

A  bírósági történelem és hagyományápolás tárgyú pályázat keretében a törvényszék arra vállalkozott, hogy felújítja dr. Vlasics Antal bíró becsehelyi síremlékét. Ő volt az a bíró, akit 1973-ban, 34 éves korában halálos lövés ért a marcali bíróságon. Dr. Vlasics Antal egy telekvitában az egyik peres fél, Kulcsár Ferenc ellen döntött. Az egykori katona már nyugdíjasként élte mindennapjait, amikor megromlott a viszonya szomszédjával. A két férfi nem tudott megegyezni a telekhatár kérdésben, s olyannyira összevitatkoztak, hogy végül bíróság elé került az ügy. A perben dr. Vlasics Antal volt a bíró, s végül Kulcsár ellen döntött. A pervesztesség miatt sértett Kulcsár néhány nappal később magához vette az engedéllyel tartott pisztolyát, majd berontott a szomszédhoz, s "most megdöglesz, te fasiszta" felkiáltással állon lőtte (a szomszéd csodával határos módon túlélte a támadást), majd a tanácsra ment, s azt követően a bíróságra, ahol több lövés dördült. Vlasics Antal bíró néhány percen belül meghalt, az ülnököknek sikerült kimenekülni egy oldalajtón.

Vlasics Antal 1937. november 20-án a Zala megyei Becsehelyen született. Kulcsár Ferenc halálos bosszúlövése 1973. október 29-én érte munkahelyén. 34 évet élt. Sírja Becsehelyen, a polai temetőben található, nagyon rossz állapotban. E sírnak felújítását tűzte ki célul a Zalaegerszegi Törvényszék, mely az Országos Bírósági Hivatal támogatása révén méltó emléket állíthat a zalai születésű bírónak. A síremlék ünnepélyes avatására 2016. május 11-én kerül sor, s a tervek szerint a Kaposvári Törvényszék - szervezetileg a Marcali Járásbíróság hozzá tartozik a bíró egykori munkahelye - egy konferenciával, illetve egy kiadvánnyal tiszteleg Vlasics Antal emléke előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!