Zalaegerszeg

2016.09.18. 15:43

Lourdesi-barlang, stációk és új orgona - Megszentelték a felújított botfai templomot

"Vagyon ezen Botfai Helyiségnek 1796-ik esztendőtől fogva tulajdon költségeiken és buzgóságukból felépített Templomocskájok, (...) mai napiglan azon buzgóságok által jó karban tartatik" - idézett vasárnap Kamill atya egy 1832-es egyházlátogatási jegyzőkönyvből.

Fincza Zsuzsa

Ez a buzgóság ma is jellemző a botfai hívekre, ennek köszönhetően a ferences plébánia káplánja a búcsúünnepi szentmise keretében egy újjászületett és gazdagodott templomot szentelhetett újra. Mint Simon Líviától, az egyházközség tagjától megtudtuk, a legnagyobb felújítási munkát a külső lábazat mintegy kétmilliós költséget igénylő teljes helyreállítása jelentette, ezt követően  az épületet kavicsos szellőző árokkal vették körül.

Kamill atya, a ferences plébánia káplánja megszentelte a felújított botfai templomot

Újrafestették a templombelsőt, újjáépítették a lépcsőket, kicserélték a bejárati ajtókat, védőráccsal látták el őket és esővető tetőt építettek föléjük.A felszentelésének 220. évfordulóját ünneplő Szűz Mária Szent Neve templomban a hívek adományainak köszönhetően kialakítottak egy lourdesi-barlangot a híres jelenéssel: a térdeplő Bernadettel és a kezében rózsafüzért tartó Szűzanyával.

Az búcsúünnepi szentelő és avató misét Kamill atya celebrálta

Kercza Lajosnak köszönhetően a keresztút stációi és az utolsó vacsora immár terrakotta domborművekként díszítik a templombelső falát és üvegfestmények szűrik az ablakokon beáramló fényt.

A lábazat felújításával külsőleg teljesen megújult Botfa temploma

Egy múltját tiszteletben tartó és  szépen felújított templom igazán nem nélkülözhette tovább az orgonamuzsikát - az adományozók nagylelkűségének köszönhetően egy vadonatúj, méreteiben éppen megfelelő hangszer került Isten botfai házának karzatára.

Az új orgonát Dankos Attila orgonaművész egy koncerttel avatta fel

Így aztán a szentmise után maradtak még egy órácskát a hívek, míg Dankos Attila zalaegerszegi orgonaművész egy koncerttel felavatta a botfai templom új szerzeményét.

A 220 éves, Szűz Mária Szent Neve templomban kialakítottak egy lourdesi-barlangot
Fotó: Fincza Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!