Zalaegerszeg

2016.10.18. 18:20

Mesélj jogosan a gyermekeknek

Zalaegerszeg - Óvodapedagógusok részvételével zajlott le kedden a Megyeházán az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) által indított Mesélj jogosan című gyermekjogi felkészítő program.

Hajdu Péter

Az OBDK által indított országos rendezvénysorozat tizenharmadik állomása volt a keddi, ami egy meséskönyv bemutatásáról szólt, s arra is alkalmat adott, hogy a meséskönyv használatához gyermekjogi ismereteket kapjanak az óvodapedagógusok. Ezen túl az egész napos program során gyakorlati segítséget is kaptak ahhoz, hogy mint jelzőrendszeri tagok, mit kell tenniük a gyermekek bántalmazásának, elhanyagolásának észlelése esetén. Ezt Herczeg Rita mondta el, az OBDK gyermekjogi referense.

Herczeg Rita a programsorozat gyermekjogi jelentőségéről szólt (Fotó: Pezzetta Umberto)

Közölte még, hogy sem a gyerekek, sem a felnőttek nincsenek tisztában a gyermekek jogaival, illetve az őket megillető alapvető emberi jogokkal. Az említett könyvből a megye mind a 145 óvodája két ingyenpéldányt kap. Tíz mesét tartalmaz, amelyek témája az emberi méltósághoz való jog, a kicsik nyelvén, képzeletviláguknak megfelelő történetekbe szőve.

Az óvodapedagógusokat köszöntötte dr. Pál Attila, a megyegyűlés elnöke, aki a megye megváltozott szerepéről adott tájékoztatást. Elmondta azt is: az uniós költségvetési időszak alatt a Zala megye rendelkezésére álló 23 milliárd forint fejlesztési forrásból közel 1,8 milliárd forint fordítható majd óvodák, bölcsődék felújítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!