Zalaegerszeg

2015.11.27. 18:22

Milliárdok, fejlesztésre: a vidéki városok a gazdaság helyi motorjai

Zalaegerszeg - Huszonhárom megyei jogú város polgármestere ülésezett két napon át a zalai megyeszékhelyen.

Varga Lívia

– Kétmillió embert képviselünk akkor, amikor a kormány segítségét, támogatását kérjük – mondta Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke, Kaposvár polgármestere a szervezet közgyűlését lezáró pénteki sajtótájékoztatón. A kétnapos zárt ülésen tárgyalt témák közül kiemelte: Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára azt kérte a polgármesterektől, támogassák azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné, hogy jövőre a rászoruló gyerekek ne csak a nyári, hanem az őszi, a téli és tavaszi szünetben is ingyen étkezhessenek. A polgármesterek vállalták ennek megszervezését, a kormány pedig biztosítja a szükséges forrásokat, tájékoztatott Szita Károly, hozzátéve: Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség uniós fejlesztésekért felelős államtitkára és Csepreghy Nándor miniszterhelyettes pedig az uniós források hatékony felhasználásáról szólt.

Szita Károly szólt arról is, hogy a megyei jogú városok a 2020-ig rendelkezésre álló 388 milliárd forint uniós forrásból ipari parkokat közművesítenek és telepítenek be, intézményeiken energiahatékonysági beruházásokat hajtanak végre, lehetőségük lesz a leszakadt városi  területek rehabilitációjára, továbbá vendégszám-emelkedést generáló turisztikai beruházásokat indítanak, így növelve a megyeszékhelyek és azok térségének gazdasági erejét.

Két napon át tanácskoztak Zalaegerszegen a megyei jogú városok polgármesterei (Fotó: Pezzetta Umberto)

Csepreghy Nándor  leszögezte: a kormány számára fontos a vidék fejlődése, fejlesztése, hogy  megszűnjenek az ország központi régiója és a vidék Magyarországa közötti különbségek. A miniszterhelyettes hangsúlyozta: az Európai Unió jelenleg az elmúlt évtizedek legkomolyabb válságát éli, amit a magyar álláspont szerint csak akkor tudunk legyőzni, ha erős nemzetállami válaszokból formálódik  az összeurópai válasz. Erős nemzetállam azonban erős vidék nélkül elképzelhetetlen. Éppen ezért az uniós források biztosítása mellett a kormány elindította a Modern Városok Programját (MVP), melynek keretében a 23 megyei jogú városból 12-vel már egyedi megállapodást kötöttek a részben uniós, részben hazai költségvetési  támogatásból finanszírozott fejlesztési igényekről, annak érdekében, hogy „ezek a városok a helyi gazdaságfejlesztés katalizátorai lehessenek”. Csepreghy Nándor hozzátette: a megyei jogú városoknak érdemi beleszólásuk van a pályázati kiírásokba is, így a forrásokat valóban  a helyi igényeknek megfelelően tudják felhasználni.

Cser-Palkovics András, az  MJVSZ társelnöke, Székesfehérvár polgármestere  kiemelte: ezek a fejlesztési források még versenyképesebbé teszik a városokat, amire szükség is lesz, hiszen  2020 után várhatóan ilyen célra sokkal kisebb összegek állnak majd rendelkezésre  , így akkor már „abból tudunk majd fejlődni, amit helyben megtermelünk”. Jelezte: várhatóan december végén megjelennek  az első pályázatok, amelyekre január közepén  be is nyújthatják igényeiket a megyei jogú városok, így 2016  első félévében már látható jelei lesznek a 2020-ig tartó uniós ciklus fejlesztési forrásainak.

Kósa Lajos, az MJVSZ tiszteletbeli elnöke, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője és Debrecen korábbi polgármestere egyebek mellett arról beszélt, hogy „a vidéki városok a magyar gazdaság helyi motorjai lehetnek, ehhez azonban az üzemszerű jó működést a szabályozáson keresztül a kormánynak biztosítani kell”, például az adótörvények esetében. Példaként említette továbbá, hogy a jövő év első felének fontos feladata lesz az új közbeszerzési törvénnyel kapcsolatos önkormányzati tapasztalatok összegyűjtése és beépítése a jogszabály esetleges korrekciójába.

Balaicz Zoltán, a házigazda Zalaegerszeg polgármestere örömét fejezte ki, hogy a zalai megyeszékhelyen ülésezett az MJVSZ, amely, mint fogalmazott, Magyarország egyik legerősebb érdekérvényesítéssel bíró szervezete. Hozzátette: a TOP-program és az Orbán Viktor miniszterelnökkel aláírt Modern Városok Program olyan fejlődési pályára állíthatja az ország valamennyi megyei jogú városát, amelyre az elmúlt évtizedekben nem volt példa.

 

Együttműködnek a megyék és városok

A sajtótájékoztatón együttműködési megállapodást kötött az MJVSZ és a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ) azért, hogy a rendelkezésükre álló 1200 milliárd forint uniós fejlesztési forrást összehangoltan használják fel. Szita Károly leszögezte: a kormány a helyben élőkre bízza, hogy ezt a pénzt mire fordítják, az elvárás annyi, hogy a megyei jogú városok számára rendelkezésre álló 388 milliárd és a megyei önkormányzatoknak biztosított közel 700 milliárd legalább 60 százalékát a helyi gazdaság fejlesztésére költsék. Pajna Zoltán, a MÖOSZ társelnöke azt hangsúlyozta: a modern városok mellett élhető vidékre van szükség, s olyan együttműködésre, amely egyebek mellett növeli a települések megtartó képességét és a helyben foglalkoztatottak számát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!