Zalaegerszeg

2016.08.20. 08:33

Minden, ami kicsiben is szép és érdekes

Zalaegerszeg – A világ apróban jelent meg az Apáczai téri művelődési központ hagyományos kiállításán. A hét végén a Wolfpack a makettezés világába engedett betekintést, főleg a katonai témákat kiemelve.

Arany Gábor

Talán nem véletlenül, hiszen az egerszegi makettező klub és a kiállítás nevét is adó Wolfpack, azaz farkascsorda az amerikai légierő 8. taktikai vadászezredének elnevezése, amit a vietnami harcokban kaptak harcmodorukért. Az évtizedes múltra visszatekintő kiállítás, verseny és börze idén 101 nevezőt vonzott hazánk minden tájáról, de még Horvátországból is, árulta el Szekér Géza, a szervezők egyike.

Fotó: Katona Tibor

Az alkotók háromszáz művet neveztek be, ezeket 31 kategóriába sorolták mégpedig a készítők korosztályától, a makett méretarányától, az ábrázolt eszköztől függően. Legnépesebb kategória a harcjárműveké volt, az 1:35-ös méretarányban. Különösen a második világháború német haditechnikája kedvelt a makettezők körében. Idén kiemelt kategóriaként hirdették meg a Star wars filmekben szereplő eszközök bemutatását, valamint ezeken kívül a páncélozott szállító harcjárműveket, illetve a keleti szárnyakat, azaz a közel- és távol-keleti országok légi erejét reprezentáló maketteket.

A repülőgépek tekinthetők egyébként a türelmet, nyugodt kezet igényló hobbi alapjának, hiszen ezekből a kínálják a legszélesebb választékot a gyártók. A legtöbben ezért itt kezdik és innen térnek át más területekre, bonyolultabb darabokra. A legelszántabbak pedig már maguk készítik a makettjük minden elemét.

S mit láthatott még az közel ezer látogató az asztalokon?  Hajók, közúti járművek, figurák, diorámák, tehát háromdimenziós életképek, csatajelenetek kellették magukat, összefoglalva: minden, ami kicsi és úgy kell aprólékos munkával összeállítani.

A méretarányokat tekintve is változatos volt a kép. A valósághoz legközelebb álló figura 1:12-ben képezte le az eredetit, míg a Titanic makettje mindössze 1:1200-hoz arányban adta vissza a legendás hajót.

Mint minden évben idén is kategóriánként hirdettek első helyezettet, s közülük választotta ki a zsűri a „best of show" címmel díjazottat. Ezt a Bicskéről érkezett Büte Miklós kapta, aki 1:35 arányban építette meg a Caterpillar gyár D 7 típusú bulldózerének makettjét. Mégpedig rendkívül meggyőző részletességgel, és élethűen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!