Zalaegerszeg

2017.02.16. 16:18

MSZP: az unió adja a pénzt

Zalaegerszeg - Kiss Ferenc képviselő, városi elnök és Rétai Balázs alelnök tartott csütörtökön sajtótájékoztatót az MSZP színeiben a legutóbbi közgyűlés témáiról.

Magyar Hajnalka

A város 24,7 milliárdos költségvetése nem illethető éles kritikával, legfeljebb a prioritások kapcsán vethetők fel észrevételek, emelte ki Kiss Ferenc. Van pénz, sikerült jól lehívni az uniós projekteket, ugyanakkor érződik, ez a költségvetés már a választásokat készíti elő. Kitért rá, a kormány sok feladatot átvállal és jelentős gesztusokat tesz a vállalkozások felé, ám ezek árát az önkormányzatokkal fizetteti meg. Példa erre: a fuvarozóknak lehetőséget adtak az útdíj leírására, ám ez a több száz milliós tétel az önkormányzatokat tápláló iparűzési adóból fog hiányozni. Pedig volna helye, például a szociális ágazatban, amely a költségvetés nagy vesztese.

A TOP programok kapcsán felvetette, a kivitelezésben döntően budapesti cégek jutnak fővállalkozóként lehetőséghez, nagyobb tér illetné a helyi erőket. Szükségesnek érezné az orosz temető és környéke rendbetételét, a nyugdíjasklubok alanyi jogú támogatását, továbbá idősügyi parlament működtetését.

Rétai Balázs is aláhúzta, sok pénzt kapott a város, bár ezért leginkább az uniót illetné köszönet. Felvetette: az, hogy idén is megtartották az építményadót, némileg megkérdőjelezi a város valós gazdasági erejét, az iparűzési adó stagnálása pedig nincs összhangban a munkahelyteremtés sikerét hangsúlyozó kommunikációval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!