Zalaegerszeg

2015.05.27. 15:06

Művészetterápia - autistáknak

Zalaegerszeg - Az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány októbertől komplex művészetterápiás foglakozásokat indított a Nyitott Házban.

Magyar Hajnalka

A nyárig tartó terápián Asperger-szindrómás (az autizmus enyhe formája) diákok vesznek részt. Ők normál iskolában tanulnak, de gondjaik vannak a szociális kapcsolatokkal, az érzelmeik kifejezésével. E területeken nyújthat segítséget a komplex művészetterápia.

– Ha valami érdekli őket, képesek a végletekig belemerülni, de a figyelmük nehezen terelhető másra, nem teremtenek kapcsolatot – mondja Lorencsics Krisztina művészetterapeuta. – Ha azonban ezen sikerül javítani, teljes életet élhetnek, hiszen bizonyos részterületeken kimagasló teljesítményre is képesek.

Lovrencsics Krisztina (balról) Kocsis Dominik Bencével, Miski Klaudia asszisztens pedig Ábrahám Balázzsal foglalkozik. Fotó: Katona Tibor

Zene, képzőművészet és élményterápia fonódik össze a foglalkozásokon, amelyek segítenek abban, hogy a gyerekek szavak nélkül is kifejezzék az érzelmeiket.

– Ez csökkenti a bennük dúló feszültséget, oldja a szorongást, a frusztrációt, s az önmaguk vagy mások felé irányuló agresszió levezetésére is alkalmas – folytatja a szakember. – Ugyanilyen fontos, hogy közösen, együtt dolgozik a csoport, ami a szociális készségek csiszolására hivatott. A munkáik mindig különlegesek, eredetiek, ők soha nem sémákban gondolkodnak. Most például hulladék dobozokból megépítettük a Szivárvány iskolát, amelyben nagy élet zajlik...

Dömötör Éva kisfia, a 3. osztályos Csongor is részt vesz a foglalkozásokon.

– Amikor iskolába került a fiam, még a ceruzát sem tudta megfogni, nagy volt tehát a lemaradás e területen. A művészetterápia nagyon sokat fejlesztett a kézügyességén, emellett érzékelhetően nyugodtabb, nyitottabb a gyerek. Örömmel megy a foglalkozásokra, sőt, magától meséli el az ott történteket, amire korábban nem igazán volt példa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!