Zalaegerszeg

2016.07.28. 15:01

Parlagfű is burjánzik a rézsűben - Korábban, amíg megvolt a vasútvonal, a MÁV rendszeresen permeteztetett

Zalaegerszeg - Természet alkotta zajvédőfalnak is lehetne tekinteni a megyeszékhelyi belső elkerülő út mellett kialakult termetes zöld sávot.

Arany Gábor

A gyomok között azonban embermagasságúra nőtt fel már a parlagfű is, ahogy erre olvasónk, Balatoni Tibor felhívta a figyelmet. Rendszeresen jár erre és úgy tapasztalta, hogy a városnak eme része kevesebb figyelmet kapott idén a kaszálások során.

- Korábban, amíg itt vasútvonal volt, a MÁV rendszeresen lepermeteztette a töltés két oldalán - idézte fel Balatoni Tibor. - A vágányok felszedése utána pár évig a közeli ingatlanok tulajdonosai tartották karban, mert nem akarták, hogy a gyom teljesen ellepjen mindent. Amióta viszont az elkerülő út megépült és mellette a vízelvezető árok, a rézsűhöz nehéz hozzáférni, ezért elhanyagolttá vált - mondta és illusztrálandó, termetes parlagfű tövet mutatott. Tegyük hozzá, az út északi oldala is hagy némi kívánnivalót maga után, csak a falumúzeum közelében volt nyoma a kaszálásnak.

Balatoni Tibor mutatja, hogy mekkora parlagfű nő a belső elkerülő út mellett

Illetékesektől származó információink szerint az érintett szakaszon ezekben a napokban kaszálnak. A közterületeken egyébként ütemterv szerint folyik ez a munka, de ha valahol túlzott gyomosodás keseríti a lakók életét, akkor azt a polgármesteri hivatal városüzemeltetési csoportjának lehet jelezni. A vonatkozó rendelet szerint az ingatlantulajdonos gondoskodni köteles az ingatlana előtti közterület (különösen járda, zöldsáv, árok) úttestig terjedő teljes területének gondozásáról, tisztán tartásáról, gyommentesítéséről, kaszálásáról, valamint a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról. Tavaly egyébként a parlagfű mentesítési feladatokat keret-megállapodás alapján végeztette el az önkormányzat és 1,8 millió forintot költött rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!