Zalaegerszeg

2017.05.19. 17:45

Előadások múltról, jelenről, jövőről a megyei Deák Ferenc jogásznapon

A Luther Márton által 500 éve indított reformáció a társadalom működéséről alkotott korábbi felfogásban is alapvető változásokat hozott.

Arany Gábor

Erről is szó esett pénteken a hagyományos Zala megyei Deák Ferenc jogásznap nyitó előadásában. Az egerszegi Arany Bárány Hotel télikertjében elsőként dr. Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora, tanszékvezető tanár beszélt. Felidézte, hogy Magyarországon egyetemi szintű jogászképzés a 17. századig nem volt. A hétköznapokhoz szükséges jogi ismeretekhez a munkához kapcsolódóan lehet hozzájutni, ezek azonban nem a nyugati elveket követték. Az első egyetemek rendi alapításúak voltak és oda sokáig protestáns nem kerülhetett be. Ezért ők Nyugat-Európában tanultak, s az ottani egyetemeken jelent meg az új gondolkodás a jogról, az államról. Ezt a tudást pedig hazahozták. A szegénységgel kapcsolatos felfogást is a protestantizmus változtatta meg alapvetően. Addig elfogadott volt, hogy az alamizsna a szegények, a társadalom 50-60 százalékának fő megélhetési forrása. Ezzel szemben a protestantizmus elvárta: aki képes, dolgozzon.

Dr. Mezey Barna a reformáció jogra gyakorolt hatásáról szólt

Az új ügyvédi törvény tervezetéről dr. Chladek Rita, az igazságügyi tárca osztályvezetője beszélt. A változások egyike a jogtanácsosok integrációja, ők is az ügyvédi tevékenységet szabályozó törvény hatálya alá fognak tartozni.

A továbbiakban szó esett az új közigazgatási perrendtartásról is. Dr Kiss László egyetemi tanár, volt alkotmánybíró pedig ,,Ügynökmese - Egy történészi spekuláció genezise című, tavaly megjelent kötete kapcsán beszélt a jogalkotásról. Utalva az évekig tartó pereskedésere, amire az ellene felhozott ügynökvád miatt kényszerült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!